Blog
Consells per a una alimentació sostenible

Consells per a una alimentació sostenible

Nomen      16/09/2019

Cada vegada més la població espanyola està preocupada, no només per realitzar una alimentació saludable i equilibrada, sinó que també perquè sigui sostenible. Dins del concepte d’alimentació sostenible entren diversos factors. Ha de ser de qualitat i que respecti el medi ambient. També que sigui econòmica i socialment justa. Segueix llegint per obtenir algunes idees sobre seguir una alimentació i estil de vida més sostenible.

Consells per a una alimentació sostenible

Redueix el consum de plàstic

És ben conegut per tots que hi ha un excés de plàstics llençats al medi ambient, principalment als mars. Per això és important reduir el consum de plàstic tant com sigui possible. Una altra opció és reutilitzar els envasos per donar-li un altre ús. I, l’últim que pots fer és reciclar. Aquest seria realment l’últim pas d’una vida sostenible. Reciclar significa que el producte ja no es pot aprofitar. I encara que creguis que, a l’hora de reciclar ajudes al medi ambient, en el procés de reciclatge també es generen residus. Una opció fàcil i econòmica es reutilitzar bosses de la compra de tela per a transportar els aliments.

Visita més els mercats que els supermercats

Els mercats estan replets d’aliments de temporada i proximitat, per la qual cosa acostumen a ser productes frescos i de més qualitat. A més a més, al tractar-se d’una compra a granel, pots utilitzar els teus propis recipients, com carmanyoles i bosses de tela per guardar la compra sense utilitzar bosses de plàstic. Tot i així, és cert que al tractar-se de parades específiques per a cada tipus d’aliment, és necessari invertir més temps per a fer la compra.

D’altra banda, els supermercats són molt útils quan el temps és escàs. En aquests es pot trobar gairebé tots els aliments, molts d’ells inclús fora de temporada. Però també és cert que tendeixen a malgastar una gran quantitat de plàstic i la petjada ambiental és força més gran.

Basa els teus plats en aliments vegetals

Una alimentació basada en aliments vegetals no només és més saludable sinó que a més a més, la petjada mediambiental és menor. La producció d’aliments d’origen animal té un fort impacte negatiu sobre el medi ambient. Principalment degut a l’emissió de gasos d’efecte hivernacle derivada del metà i la femta produïts pel sistema digestiu dels remugants, i per les grans àrees que es destinen a l’alimentació del bestiar.

Escull aliments de temporada

Com ja saps, escollir aliments de temporada sempre és la millor opció. Els aliments de temporada han madurat en el seu temps, pel que acostumen a ser més saborosos i amb més nutrients. I no només això, a més a més, consumint aliments de temporada, respectes els cicles de vida de les plantes que ens proveeixen de les fruites i verdures.

Recicla tots els residus que generes

Como ja saps, reciclar és l’últim que es fa. Tot i així, gràcies al reciclatge es poden reaprofitar prop del 90% dels residus. T’expliquem com classificar les escombraries.

  • Contenidor verd: pots i ampolles de vidre.
  • Contenidor blau: papers, diaris, revistes, llibres, llibretes, caixes de cartró.
  • Contenidor groc: ampolles de plàstic, llaunes, tetrabrik, envasos de iogurt, porexpan, taps de plàstic.
  • Punt verd: bombetes, fluorescents, miralls, vidre pla, restes de vaixella, envasos de productes tòxics, paper d’alumini, paper plastificat, electrodomèstics, runa, sabates, olis, càpsules de cafè, pintures, vernissos, aerosol, cartutxos de tinta i tòner.

Crea el teu propi hort

Tenir un petit hort a casa, a banda de ser molt gratificant, resulta molt sostenible. Aquest, a part de produir una petita collita d’aliments de temporada, també dóna lloc a reutilitzar els residus orgànics per elaborar compostatge o vermicompostatge per abonar. T’expliquem com crear el teu hort urbà en el blog.

Ara que ja coneixes alguns trucs per ser més sostenible posa’ls en pràctica!

Comparteix-ho!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *