Blog
Curry, aprèn a utilitzar-lo a la teva cuina

Curry, aprèn a utilitzar-lo a la teva cuina

Nomen      28/10/2020

Pel seu gust intens, exòtic i lleugerament picant, el curry enganxa. Però justament perquè és fort, s’ha de saber utilitzar a la cuina, amb moderació, per a aconseguir aquest toc únic sense emmascarar el gust de la resta d’aliments.

Què és el curry?

Amb el nom de curry ens podem referir tant a la barreja d’espècies en pols com als plats en què s’utilitza aquest assaonador. Hi ha moltíssimes varietats de curry, segons les espècies que s’hi barregin i també de la proporció en què s’incloguin a la barreja. Fins i tot varia segons el país del qual provingui, principalment de la Índia, d’on és originari (es diu que van ser els anglesos els que van portar aquesta barreja d’espècies a Europa al segle XVIII), Tailàndia, Àfrica, la Xina, Malàsia…

Una deliciosa barreja d’espècies

Tot i que és cert que poden variar d’un curry a un altre, els ingredients més habituals del curry són: cúrcuma, comí, clau, coriandre, gingebre, canyella, cardamom, bitxo, pebre i xile. Altres ingredients que pot incorporar són: nou moscada, sèsam, all, pebre vermell, llorer i caiena.

Fes un curry al teu gust

T’animes a preparar el teu propi curry casolà? Només has de barrejar les espècies que més t’agradin, en la quantitat que tu decideixis (així podràs fer-lo més o menys picant, més o menys intens…). Si algunes de les espècies són en gra, com el cardamom o el sèsam, torra-les lleugerament en una paella sense oli i després tritura-les fins a aconseguir una pols que puguis barrejar amb la resta d’espècies en pols.

Curry de colors

Tot i que el curry més habitual té un color groguenc, ja que la cúrcuma és el seu ingredient principal, també hi ha curry vermell, que deu el seu color al xile vermell, i el curry verd, que inclou xile verd, fulles de llima i alfàbrega, per això adquireix una tonalitat verdosa.

Curry amb nom propi

També hi ha currys amb nom propi, com el garam masala, el de Madràs (de la Índia), el vindaloo o el tandoori. Tots són tipus de curry, amb lleugeres variacions en els ingredients i en les proporcions d’aquests.

Fes servir bé el curry

El curry és un condiment molt versàtil a la cuina. Perquè marida a la perfecció amb moltíssims aliments. Un dels més recurrents és l’arròs (ja sigui rodó, llarg, basmati, thai…), ja que el seu gust neutre no competeix amb el del curry, però també queda perfecte amb pasta, verdures i hortalisses, cremes i sopes, pollastre, vedella, peixos i mariscs. Pots afegir-lo a tota mena de salsa o guisat (amb 1 culleradeta n’hi haurà prou) quan bulli. I si vols potenciar el gust exòtic de qualsevol plat, dilueix el curry en una mica de llet de coco abans d’afegir-lo.

Salsa de curry

Recepta fàcil de salsa de curry

Servir qualsevol plat de carn, peix, arròs o pasta acompanyat d’un bol amb salsa de curry és l’opció més fàcil d’introduir el curry a la teva taula. A més, així cada comensal pot escollir la quantitat de curry que li afegeix al plat. I pots convertir un senzill pollastre a la planxa o un peix al vapor en un plat diferent, exòtic i molt especial.

Ingredients:

  • 2 culleradetes de curry en pols
  • 250 ml de nata líquida per a cuinar
  • 1 ceba tendra
  • Oli d’oliva, sal i pebre negre

Elaboració:

Pela la ceba tendra i pica-la el més fina que puguis (o ratlla-la si et molesta trobar trossets a la salsa). Sofregeix-la en una cassola amb una mica d’oli d’oliva. Quan comenci a estar transparent, afegeix el curry i remena bé amb una cullera de fusta. Afegeix la nata i barreja. Posa-hi una mica de sal i de pebre negre acabat de moldre, deixa coure la salsa uns minuts a foc lent per a què redueixi una mica i adquireixi la textura de salsa.

Comparteix-ho!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *