Saps què és el cuscús? ¿Encara no ho has afegit a la teva alimentació? El cuscús és un derivat de cereal que accepta múltiples preparacions amb diferents aliments, es pot menjar en fred o calent, dolç o salat. Et portem una mica d’història sobre el cuscús i et proposem una recepta per integrar-lo en la teva alimentació.
El cuscús és un preparat a partir de sèmola, habitualment sèmola de blat, encara que també es pot fer d’altres cereals, com mill, arròs, ordi… però el cuscús de sèmola de blat és el més usat tradicionalment i, al que ens referirem en aquest article.
L’origen del cuscús, encara que és incert, hi ha força consens en que té un origen nord-africà, i en què va ser portat a Andalusia a l’època de l’Al-Andalus. Això es va descobrir al trobar-se un llibre de cuina d’aquesta època amb la primera recepta de cuscús. Un altre dels motius pels quals es creu que el cuscús és originari del nord d’Àfrica és per ser plat nacional del Marroc, Tunísia i Algèria.
El cuscús és un aliment farinaci, amb un elevat contingut d’hidrats de carboni complexos i és font de proteïnes vegetals i té un baix contingut en greixos, en general també pot ser font de fòsfor. A causa que els hidrats de carboni són complexos i conté fibra, el seu índex glicèmic és moderat.
La preparació tradicional del cuscús es fa a partir de sèmola de blat dur. Aquesta s’hidrata amb aigua i es fa rodar amb les mans per formar les petites boletes de sèmola, que s’han de quedar soltes i sense endurir. A continuació, es tamisa perquè els grànuls massa petits passin pel tamís i no es quedin en la preparació. Com aquest procés és molt laboriós, antany feien grans quantitats i les assecaven al sol per guardar-lo i consumir-lo en diverses vegades.
El cuscús tradicionalment es cuinava al vapor, de manera que els petits grànuls de sèmola es van hidratant amb el vapor d’aigua, i s’ha d’anar remenant cada 10 – 15 minuts amb les mans perquè no quedi endurit. La base de la vaporera era utilitzada per cuinar la carn o les verdures, i el cuscús es cuinava amb els vapors que es desprenien del guisat de les verdures i la carn, i així es impregnava amb el sabor dels aliments que ho anaven a acompanyar.
El cuscús, com s’ha comentat anteriorment, és un aliment bastant versàtil, admet preparacions dolces i salada, tant calentes com fredes. Pots preparar-lo com a plat principal, acompanyament o postres. Aquesta recepta tradicional de cuscús marroquí pot ser un exemple.
Ingredients (4 persones):
Elaboració:
Pots trobar unes altres 3 delicioses receptes de cuscús en aquest article de principis d’any per incloure-ho en la teva alimentació.