Blog
Descobreix el cuscús i la recepta marroquí

Descobreix el cuscús i la recepta marroquí

Nomen      10/09/2018

Saps què és el cuscús? ¿Encara no ho has afegit a la teva alimentació? El cuscús és un derivat de cereal que accepta múltiples preparacions amb diferents aliments, es pot menjar en fred o calent, dolç o salat. Et portem una mica d’història sobre el cuscús i et proposem una recepta per integrar-lo en la teva alimentació.

Què és el cuscús?

El cuscús és un preparat a partir de sèmola, habitualment sèmola de blat, encara que també es pot fer d’altres cereals, com mill, arròs, ordi… però el cuscús de sèmola de blat és el més usat tradicionalment i, al que ens referirem en aquest article.

Quin és l’origen del cuscús?

L’origen del cuscús, encara que és incert, hi ha força consens en que té un origen nord-africà, i en què va ser portat a Andalusia a l’època de l’Al-Andalus. Això es va descobrir al trobar-se un llibre de cuina d’aquesta època amb la primera recepta de cuscús. Un altre dels motius pels quals es creu que el cuscús és originari del nord d’Àfrica és per ser plat nacional del Marroc, Tunísia i Algèria.

Quines són les característiques nutricionals del cuscús?

El cuscús és un aliment farinaci, amb un elevat contingut d’hidrats de carboni complexos i és font de proteïnes vegetals i té un baix contingut en greixos, en general també pot ser font de fòsfor. A causa que els hidrats de carboni són complexos i conté fibra, el seu índex glicèmic és moderat.

Com es cuina el cuscús?

La preparació tradicional del cuscús es fa a partir de sèmola de blat dur. Aquesta s’hidrata amb aigua i es fa rodar amb les mans per formar les petites boletes de sèmola, que s’han de quedar soltes i sense endurir. A continuació, es tamisa perquè els grànuls massa petits passin pel tamís i no es quedin en la preparació. Com aquest procés és molt laboriós, antany feien grans quantitats i les assecaven al sol per guardar-lo i consumir-lo en diverses vegades.

El cuscús tradicionalment es cuinava al vapor, de manera que els petits grànuls de sèmola es van hidratant amb el vapor d’aigua, i s’ha d’anar remenant cada 10 – 15 minuts amb les mans perquè no quedi endurit. La base de la vaporera era utilitzada per cuinar la carn o les verdures, i el cuscús es cuinava amb els vapors que es desprenien del guisat de les verdures i la carn, i així es impregnava amb el sabor dels aliments que ho anaven a acompanyar.

Com incloure el cuscús en la teva alimentació?

El cuscús, com s’ha comentat anteriorment, és un aliment bastant versàtil, admet preparacions dolces i salada, tant calentes com fredes. Pots preparar-lo com a plat principal, acompanyament o postres. Aquesta recepta tradicional de cuscús marroquí pot ser un exemple.

Recepta de cuscús marroquí

Ingredients (4 persones):

  • 250g de Cuscús Nomen
  • 100g de cigrons cuits
  • 100g de xai
  • 1 ceba
  • 2 tomàquets madurs
  • 2 pastanagues
  • 1 nap
  • 50g de carbassa
  • 1 carbassó
  • 1L de brou de verdures
  • 1 culleradeta de cúrcuma
  • 1 culleradeta de gingebre ratllat
  • 1 fulla de llorer
  • 1 brot de julivert
  • 1 brot de coriandre
  • 20g oli d’oliva verge extra
  • Un polsim de pebre negre mòlt
  • Bitxos mòltes
  • Brins de safrà al gust

 

Elaboració:

  1. Esbandeix els cigrons cuits i reserva’ls.
  2. Renta bé els vegetals, pela’ls i talla la meitat de la ceba a tires, la resta de la ceba i els altres vegetals a daus d’un dit més o menys, i reserva’ls.
  3. Talla el xai a daus i reserva’l.
  4. Salta les tires de ceba en una olla amb una mica d’oli durant uns minuts.
  5. A continuació, afegeix els trossos de carn, les espècies, el brou i el tomàquet, i cou a foc mitjà i amb l’olla tapada.
  6. Quan comenci a bullir afegeix els cigrons i cuina fins que el xai quedi tendre.
  7. Afegeix la resta de les verdures excepte el carbassó i deixa que es coguin.
  8. Quan estiguin gairebé cuites del tot, afegeix el carbassó i deixa coure 10 minuts més.
  9. Mentre s’acaba de coure pots afegir la pols de bitxo i el pebre.
  10. Mentre s’acaba de coure el carbassó, cou el cuscús.
  11. Per coure el cuscús, mesura el mateix volum d’aigua que de cuscús, posa’l en un bol i l’aigua a bullir en un cassó i, quan l’aigua arrenqui el bull, aboca l’aigua al bol amb el cuscús, remena i deixa-ho tapat durant 5 minuts perquè s’hidrati.
  12. Un cop hagi absorbit l’aigua, remou per a que no es pegui el cuscús i afegeix-li el brou amb les verdures i la carn.
  13. Remou a l’olla i serveix en plats.

 

Pots trobar unes altres 3 delicioses receptes de cuscús en aquest article de principis d’any per incloure-ho en la teva alimentació.

Comparteix-ho!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.