Blog

Descobreix les diferències entre una al·lèrgia i una intolerància alimentària

La majoria de persones podem menjar una gran varietat d’aliments sense que ens afecti la salut. No obstant això, hi ha un petit percentatge de la població al que determinats aliments o components dels aliments li poden provocar reaccions adverses, que poden ser des de petites erupcions fins reaccions al·lèrgiques greus. Les reaccions adverses als aliments poden ser fruit d’una al·lèrgia o d’una intolerància alimentària. Anem a conèixer les diferències!

Què és una al·lèrgia alimentària?

Es defineix com al·lèrgia alimentària a la reacció exagerada de l’organisme davant d’un aliment o un dels seus components (al·lergen), que provoca una sèrie de reaccions en cadena en el sistema immunològic, entre ells la producció d’anticossos igE (immunoglobulines tipus E) contra les substàncies que detecta com a estranyes. Els símptomes poden aparèixer, de manera gairebé immediata, en menjar, tocar l’aliment o en inhalar els seus vapors de cocció (encara en quantitats mínimes) i poden afectar la pell (urticària, vermellor, inflor), a l’aparell digestiu (vòmits, mal abdominal), a l’aparell respiratori (asma, dificultat respiratòria, rinitis) o tot l’organisme (anafilaxi, que és la reacció més greu).

Quin tractament s’ha de seguir?

Per prevenir les reaccions per al·lèrgia als aliments és imprescindible l’estricta eliminació de l’aliment implicat de la dieta. És bo que la persona es posi en mans d’un especialista en nutrició perquè li ensenyi a substituir aquest aliment per altres de similars per evitar així possibles mancances nutricionals.

Què és una intolerància alimentària?

Es defineix com intolerància alimentària a la reacció que produeix el cos quan no pot digerir correctament un aliment o un dels seus components. Encara que pot tenir símptomes similars als d’una al·lèrgia (entre ells nàusees, diarrea o dolor abdominal), el sistema immunològic no intervé.

Quin tractament s’ha de seguir?

Sovint, les persones poden menjar petites quantitats d’aquesta menjar sense problemes, però quan es passen de la quantitat que el seu aparell digestiu és capaç de digerir, ja sigui per un dèficit enzimàtic, per sensibilitat als additius alimentaris o per reaccions a químics, és quan apareix la intolerància alimentària.

En cas d’intolerància alimentària, pot ser suficient limitar la mida de les racions que es consumeixen de l’aliment en qüestió, per evitar els símptomes. La millor manera de protegir-se és llegir la informació sobre els ingredients de les etiquetes i conèixer quins aliments provoquen la intolerància.

Llavors, quina és la diferència?

Quan depenen de mecanismes immunològics, es denominen al·lèrgies alimentàries. Si depenen de reaccions tòxiques o farmacològiques, metabòliques o d’idiosincràsia a substàncies químiques es diuen intoleràncies als aliments.

Encara que alguns dels símptomes de la intolerància alimentària i de l’al·lèrgia alimentària són similars, les diferències entre totes dues són molt importants. Si vostè menja un aliment al qual és intolerant, és probable que se senti malament. No obstant això, si té una veritable al·lèrgia alimentària, la reacció del seu cos a aquest aliment podria arribar a posar en perill la seva vida.

FONT

Mentre que les persones que tenen realment al·lèrgies necessiten generalment eliminar l’aliment causant de la seva dieta, les persones que pateixen una intolerància alimentària poden consumir petites quantitats d’ell sense que es donin símptomes (per exemple: màx. 20 mg / kg, en el cas del gluten, excepte en el cas de persones amb gran sensibilitat al gluten).

En qualsevol cas, sempre serà necessari posar-se en contacte amb un professional de la salut perquè les persones intolerants o al·lèrgiques siguin conduïdes en les pautes nutricionals concretes per al seu cas.

La nova beguda d’arròs Nomen posseeix nombroses i beneficioses propietats, ja que no té gluten, ni lactosa, ni caseïna, ni olis, ni greixos, ni sucres afegits. Això el converteix en una beguda ideal per a tots aquells intolerants a la lactosa o al gluten, o al·lèrgics a la proteïna de vaca.

Consulta la nostra taula d’al·lèrgens!

This uses the Divi tabs module, so you can style it however you want using Divi's built in design controls!Pretty nifty eh?
And of course you can add images or whatever you want here too.Tabs are nothing new, but tabs that display inside your mega menu are pretty awesome 🙂
More awesome stuff goes here
More awesome stuff goes here
More awesome stuff goes here