Blog
Diferències entre la carn blanca i la vermella

Diferències entre la carn blanca i la vermella

Nomen      03/06/2019

¿Saps quines són les principals diferències entre la carn blanca i la carn vermella? ¡En aquest article te les expliquem! T’expliquem les característiques principals de cada tipus i la seva classificació. ¡Pren nota!

Característiques nutricionals de la carn

La carn és una molt bona font de proteïnes d’alt valor biològic. Sol contenir entre un 15 y un 25% de proteïnes en la seva composició. El seu contingut en hidrats de carboni és completament nul. D’altra banda, el contingut gras de la carn pot ser molt variable en funció del tipus de carn que és, blanca o vermella, però sobretot variarà segons l’espècie i la part de l’animal.

El colesterol, igual que en altres aliments d’origen animal, està molt present en la carn. I encara que és cert que un excés de colesterol a la dieta pot ser perjudicial per a la salut, el colesterol és necessari per a algunes funcions del cos. Pots trobar més informació en l’article: ¿Podem viure sense colesterol? ¡Descobreix com mantenir-ho a ratlla!

La carn és font de fòsfor, potassi, zinc i ferro. Encara que les quantitats de ferro varien en funció de l’espècie i tipus de carn, aquest ferro és d’origen animal. El que significa que l’organisme l’absorbirà més fàcilment.

A més de minerals, la carn també posseeix un interessant contingut en vitamines, principalment les del complex B, sent la vitamina B12 una de les més importants.

Es recomana consumir entre 3 i 4 racions de carn a la setmana en una dieta omnívora. Si pel contrari, segueixes una dieta sense carn, pots consultar els articles Coneix més la dieta vegetariana i Mites i realitats de la proteïna vegetal per a assegurar una alimentació completa i equilibrada.

Diferències entre la carn blanca i la vermella.

Carn blanca

 • El contingut de greix és relativament baix. La major part es troba a la pell o és greix visible que es pot retirar amb facilitat.
 • El contingut calòric és una mica inferior que la carn vermella, degut principalment al menor contingut de greix.
 • Entre elles s’inclouen les aus (pollastre, gall dindi) i el conill.
 • Es recomana consumir entre 2 i 4 racions de carn blanca a la setmana.

Carn vermella

 • El contingut de greix és més alt. Predomina el greix intramuscular, és a dir, la que es troba acomodat entre les fibres musculars. També conté greix visible en major quantitat que la carn blanca.
 • El contingut calòric és superior a la carn blanca a causa del major contingut en greix.
 • Deuen la seva coloració a la presència de mioglobina.
 • Entre elles s’inclouen el porc, la vedella, el xai, el bou, el cavall i la cabra.
 • Es recomana consumir 1 o 2 racions de carn vermella a la setmana, triant les porcions més magres.

Carn processada

 • El seu contingut gras és el més elevat, ja que, en la majoria de les vegades, s’utilitzen parts amb un contingut de teixit gras més alt. A vegades també s’afegeix més greix, principalment saturat.
 • El seu contingut en sal afegida és bastant elevat, per norma general.
 • A causa dels additius, el contingut de nitrits és més elevat.
 • S’inclouen com a carns processades: embotits, llonganisses, salsitxes, hamburgueses, conserves, carns dessecades o preparacions a base de carn.
 • Es recomana consumir com a màxim 1 ració de carn processada a la setmana.


Ara que ja coneixes les diferències entre la carn blanca i la vermella, ¡Tria bé!

Comparteix-ho!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *