Blog
Diferències entre el peix blanc i el blau

Diferències entre el peix blanc i el blau

Nomen      15/01/2019

Saps en què es diferencien el peix blanc i el blau? Coneixes les seves característiques nutricionals? Segueix llegint per aprendre a diferenciar els dos tipus de peix i conèixer les característiques nutricionals de cadascun d’ells.

Característiques nutricionals del peix

El peix és un aliment que aporta proteïnes d’alt valor biològic igual que la carn, però a diferència d’aquesta, es caracteritza pel seu contingut en àcids grassos poliinsaturats, com l’omega 3, l’EPA i el DHA. Com altres aliments d’origen animal, aporta vitamina B12, que és necessària per al nostre organisme. Alguns d’ells també tenen quantitats importants de iode.

Principals diferències entre el peix blanc i el blau

En termes nutricionals, la principal característica que diferencia el peix blanc del blau és la quantitat de greix que contenen i on està situat. El fet que el peix blau tingui una major quantitat de lípids, contribueix a que la quantitat de vitamines liposolubles també sigui superior a la del peix blanc.

Visualment també es poden distingir per la forma de la seva cua. El peix blanc té la cua amb formes rectes, com una pala, mentre que el peix blau la té en forma de fletxa.

El peix blanc

El peix blanc té una menor quantitats de greix, en comparació amb el peix blau, concretament, un percentatge de greix menor al 5 %. L’organisme els digereix més fàcilment i tenen una aportació calòrica inferior. La major part del greix que contenen està situat en el fetge, per tant, es troba força reduït a la part muscular del peix, que és la que realment es consumeix.

Aquest tipus de peix tenen un sabor més suau, perquè tenen menys greix que el blau. Entre el peix blanc hi trobem el lluç, el llenguado, el bacallà, el rap, el turbot i el gall.

Recepta de cuscús negre amb llenguado a la planxa

Ingredients (per a 4 persones):

  • 4 filets mitjans de llenguado
  • 150 g cuscús Nomen
  • 200 ml caldo de peix o fumet
  • 1 pastanaga
  • ½ ceba
  • 1 gra d’all
  • 2 bossetes de tinta de sèpia o calamar
  • Oli d’oliva verge
  • Sal

Elaboració:

  1. Renta i pela la pastanaga, l’all i la ceba.
  2. Pica els vegetals el més petit que puguis.
  3. En una paella amb un rajolí d’oli ofega a foc lent els vegetals durant uns 15-20 minuts fins que estiguin ben cuinats.
  4. Mentre es couen els vegetals, prepara el cuscús.
  5. Posa els 150 g de cuscús en un bol.
  6. Escalfa el caldo de peix i quan estigui calent afegeix la tinta.
  7. Cobreix el cuscús amb el caldo calent i la tinta. Remou mentre el cuscús absorbeix el líquid.
  8. Quan el cuscús estigui completament hidratat afegeix un rajolí d’oli i remou perquè s’impregni tot.
  9. En una paella a part, cuina el llenguado a la planxa amb un rajolí d’oli.
  10. Serveix una ració de cuscús en un bol, posa el filet sobre el cuscús i cobreix el filet amb un parell de culleradetes de vegetals.

El peix blau

El peix blau, a diferència del blanc, té un contingut de greix superior. El percentatge de greix supera el 5 % i, en molts casos, pot arribar a superar el 10 %, principalment en greix intramuscular, és a dir, situat en el múscul. Encara que tenen quantitats elevades, la major part són àcids grassos poliinsaturats, com l’omega 3, l’EPA i el DHA. Al contenir més quantitat de lípids, també contenen més vitamines liposolubles, especialment la D i la E.

En general, el peix blau acostuma a tenir sabors més forts i característics. És per això que no agraden a tothom. Entre la varietat de peix blau hi trobem el salmó, la truita, la tonyina, el peix espasa, els seitons, el verat, l’anxova i la sardina.

 

Recepta de peix espasa tipus Wellington

Ingredients:

  • 1 làmina de pasta de full
  • 300 g de peix espasa en filets fins
  • 20 g de pesto
  • 200 g d’espinacs frescos
  • 1 ou
  • Oli d’oliva
  • Sal
  • Pebre negra

Elaboració:

  1. Posa a escalfar el forn a 200 ºC mentre prepares la recepta.
  2. Neteja bé els espinacs frescos.
  3. Salteja els espinacs en una paella amb una mica d’oli i sal durant un parell de minuts.
  4. Estén la làmina de pasta de full sobre un paper de forn i punxa-la una mica amb una forquilla.
  5. Divideix mentalment el quadrat en tres columnes i unta la del mig amb la salsa de pesto.
  6. Posa els filets de peix espasa sobre la salsa de pesto i afegeix-li una miqueta d’oli d’oliva i pebre al gust.
  7. A continuació, cobreix el peix amb els espinacs.
  8. Finalment, tanca la pasta de full i “pinta-la” amb un rovell d’ou batut.
  9. Posa al forn la preparació a 180 ºC durant uns 30 minuts aproximadament, o fins que la pasta de full quedi una mica daurada.
  10. Quan estigui a punt, retira-ho del forn i serveix en una safata.

 

En una dieta equilibrada has d’incloure entre 3 i 4 racions de peix a la setmana. Això, sí, variant entre peix blanc i blau. Una ració normal es considera entre 125 i 150 grams.

Comparteix-ho!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *