Saps en què es diferencien el peix blanc i el blau? Coneixes les seves característiques nutricionals? Segueix llegint per aprendre a diferenciar els dos tipus de peix i conèixer les característiques nutricionals de cadascun d’ells.
El peix és un aliment que aporta proteïnes d’alt valor biològic igual que la carn, però a diferència d’aquesta, es caracteritza pel seu contingut en àcids grassos poliinsaturats, com l’omega 3, l’EPA i el DHA. Com altres aliments d’origen animal, aporta vitamina B12, que és necessària per al nostre organisme. Alguns d’ells també tenen quantitats importants de iode.
En termes nutricionals, la principal característica que diferencia el peix blanc del blau és la quantitat de greix que contenen i on està situat. El fet que el peix blau tingui una major quantitat de lípids, contribueix a que la quantitat de vitamines liposolubles també sigui superior a la del peix blanc.
Visualment també es poden distingir per la forma de la seva cua. El peix blanc té la cua amb formes rectes, com una pala, mentre que el peix blau la té en forma de fletxa.
El peix blanc té una menor quantitats de greix, en comparació amb el peix blau, concretament, un percentatge de greix menor al 5 %. L’organisme els digereix més fàcilment i tenen una aportació calòrica inferior. La major part del greix que contenen està situat en el fetge, per tant, es troba força reduït a la part muscular del peix, que és la que realment es consumeix.
Aquest tipus de peix tenen un sabor més suau, perquè tenen menys greix que el blau. Entre el peix blanc hi trobem el lluç, el llenguado, el bacallà, el rap, el turbot i el gall.
Ingredients (per a 4 persones):
Elaboració:
El peix blau, a diferència del blanc, té un contingut de greix superior. El percentatge de greix supera el 5 % i, en molts casos, pot arribar a superar el 10 %, principalment en greix intramuscular, és a dir, situat en el múscul. Encara que tenen quantitats elevades, la major part són àcids grassos poliinsaturats, com l’omega 3, l’EPA i el DHA. Al contenir més quantitat de lípids, també contenen més vitamines liposolubles, especialment la D i la E.
En general, el peix blau acostuma a tenir sabors més forts i característics. És per això que no agraden a tothom. Entre la varietat de peix blau hi trobem el salmó, la truita, la tonyina, el peix espasa, els seitons, el verat, l’anxova i la sardina.
Ingredients:
Elaboració:
En una dieta equilibrada has d’incloure entre 3 i 4 racions de peix a la setmana. Això, sí, variant entre peix blanc i blau. Una ració normal es considera entre 125 i 150 grams.