Blog
Fàrcits amb arròs, quina gran idea!

Fàrcits amb arròs, quina gran idea!

Nomen      03/03/2021

A l’hora de planificar els menús de la setmana, o de pensar en plats per a un dinar familiar, o simplement quan dissenyem els dinars i sopars del cap de setmana, de vegades ens costa escollir receptes diferents i acabem preparant els 3 o 4 plats que ens surten bé i amb els que sabem que triomfem. Però, a la vegada, cuinar sempre el mateix –i de la mateixa manera– ens fa venir una mica d’avorriment.

I és que això és el més difícil, trobar idees per cuinar amb els productes de sempre, els que agraden a tota la família, però donant als plats un gir que els faci diferents. Els farcits són, en aquest sentit, un as a la màgena de qualsevol cuiner o aprenent de cuiner. Perquè hi ha moltíssims aliments que es poden farcir, des de verdures i hortalisses fins a pasta, carns o peixos. I també, per què no, postres.

Farcir amb arròs, un plus de gust i aliment

Hi ha moltes varietats d’arròs, només cal donar un volt pel web de Nomen. Però totes tenen quelcom en comú: l’arròs és un ingredient versàtil, que marida molt bé amb qualsevol altre tipus d’aliment, tant dolç com salat. El seu gust és subtil, així que no competeix amb els ingredients que l’acompanyen, però a l’hora té molta personalitat. Per algun motiu l’arròs és i ha estat sempre un dels aliments bàsics de les cuines de tot el món, no?

L’arròs és un ingredient perfecte per a preparar qualsevol farcit. Tot just cuit, o saltat, o en risotto. Fins i tot en receptes més elaborades, com un arròs al forn o a la cassola. Ho havies pensat? Hi ha mil maneres de preparar-lo per farcir.

  • Si vols un arròs blanc, pots coure’l amb una fulla de llorer i brou, per a què sigui més gustós, i el pots combinar amb fruits secs (ametlles, festucs, cacahuets, panses, prunes, orellanes, pinyons, dàtils), però també amb ceba fregida, que li donarà untuositat, olives picades, blat de moro, tonyina en conserva o d’altres adobats. Per suposat, també pots barrejar-lo amb hortalisses com pastanaga, carbassó, pebrot, carabassa… Sense oblidar les salses, perquè un arròs blanc amb una bona salsa de tomàquet no necessita res més per a ser un farcit de luxe. Altres salses? De formatge, pesto, espanyola… fins i tot amb una salsa que t’hagi sobrat d’un guisat pots aconseguir un farcit d’arròs exquisit.
  • Si vols un arròs saltat (prepara’l amb varietats com l’arròs llarg, basmati o salvatge, sols o combinats), pots barrejar-lo, com no, amb qualsevol verdura u hortalissa, però també amb pollastre, salsitxa, salmó o bonítol, llegums com cigrons, llenties o mongetes…
  • Si fas un risotto, serà un farcit perfecte perquè la mantega i el formatge li donen una consistència perfecta. Aquí, altra vegada, les possibilitats de combinació amb altres ingredients són infinites: bolets de totes les varietats, espàrrecs, mariscs com gambes, llagostins o vieires… I també verdures i hortalisses (és que elles van bé amb tot).
  • Les preparacions d’arròs més elaborades, com un arròs a la cassola o una paella (de peix, de marisc, de verdures, de bacallà…) poden ser un bon farcit per a peixos i hortalisses. Una idea perfecta per a reciclar sobres i aconseguir un plat diferent amb molt poc esforç. Aquí no es llença res!

Què pots farcir amb arròs?

Bàsicament, hi ha 4 tipus de farcits, que tenen a veure amb la forma de l’aliment que es farceix, o sigui del “continent”. El “contingut” pot ser arròs, com et proposem nosaltres, o una altra elaboració com carn picada amb beixamel, per posar un exemple fàcil.

Buidats

El continent es buida per poder posar-hi el farcit a dins. És el cas de tomàquets, carbassons, albergínies, pebrots, xampinyons, carxofes o cebes. Alguns es poden menjar crus, altres s’han de coure primer (al forn o al vapor, per exemple) per després farcir-los, com les cebes o les carxofes, que necessiten una cocció més llarga. Altres es farceixen i es cuinen al forn directament amb el farcit a dins, com els carbassons, els pebrots o les albergínies. Un altre exemple d’aquest tipus de farcit és el calamar, un clàssic de la nostra gastronomia que també es pot farcir amb arròs, com en aquesta recepta.

Tubs

El continent es col.loca formant un tub i l’espai central es farceix. Per exemple els rotllets de cogombre, tallat a làmines fines, i els enrotllats de llenguado i d’altres peixos que tenen els lloms fins. També funcionaria amb rotllets de pernil cuit o serrà, per exemple. I en postres, en canonets de massa brick o filo, fins i tot de pasta de full, que es poden farcir amb una crema d’arròs amb llet. És fàcil de preparar: una vegada tens fet l’arròs amb llet, el tritures amb la batedora i tens una crema deliciosa.

A capes

De vegades, el farcit es col.loca entre dues capes d’un altre ingredient. És el cas de la lassanya, però també de peixos farcits (ja siguin lloms o peces senceres com la daurada, el llobarro o el lluç, en les què el farcit es col.loca a l’interior del peix net).

Enrollats

Un altre tipus de farcit és el que es col.loca en línea sobre un aliment que després s’enrotlla amb el farcit a dins. És el cas dels rotlles de carn (vedella, porc, gall d’indi, pollastre…). Si no has fet mai un enrotllat farcit amb arròs, entre d’altres ingredients com ou dur, pebrot escalivat, verdures o bolets picats, llenques de beicon o de pernil, no saps el que et perds.

Comparteix-ho!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.