Blog

Gall d’indi de Nadal al forn amb arròs basmati

Què seria del Nadal sense el gall d’indi o el pollastre al forn? Amb un farcit deliciós i melós, amb el punt de contrast entre els ingredients dolços i els salats, amb el toc espurnejant del vi, el brandy o el cava que li afegim durant l’enfornat… és un menjar tradicional que no s’hauria de perdre mai!

Per això et compartim aquesta recepta, perquè aquest Nadal la facis a casa i gaudeixis amb els teus d’un plat digne de celebració. A més del gall d’indi, també et proposem un acompanyament que agradarà a grans i a petits: un arròs basmati deliciós, saltat amb panses i ceba caramelitzada.

Un dels punts a favor d’aquesta recepta, a més d’estar boníssima, és que una vegada has fet el farcit i l’acompanyament i has posat el gall d’indi al forn, s’ha acabat la feina! Així pots dedicar-te a acabar els preparatius de la taula, arreglar-te i fins i tot gaudir de l’aperitiu amb els teus convidats.

Recepta de gall d’indi de Nadal al forn amb arròs basmati

Número de comensals: 10-12 persones

Temps d’elaboració: 3 hores 45 minuts

Ingredients:

  • 1 gall d’indi net de 4,5 kg aproximadament
  • 500 gr de carn picada de porc o de salsitxa
  • 12 prunes panses sense pinyol
  • 4 pomes
  • 4 cebes
  • 1 grapat de nous
  • 1 kg d’arròs basmati Nomen
  • 100 ml de llet
  • 3 cullerades de mantega
  • 2 llesques de pa (millor si és del dia abans)
  • 2 cullerades de sucre de canya
  • 300 ml de cava brut
  • Oli d’oliva
  • Herbes aromàtiques (romaní, farigola…)
  • Pebre de 3 colors
  • Sal

Elaboració:

  1. PREPARA EL GALL D’INDI. Neteja’l bé amb aigua, per dins i per fora, i després asseca’l amb paper de cuina. Salpebra’l al teu gust.
  2. ELABORA EL FARCIT. Remulla el pa amb la llet. Sofregeix 2 cebes, ben picadetes, en una paella amb un fons d’oli, 8 minuts. Afegeix la polpa de les pomes, pelades i tallades a daus, i sofregeix 5 minuts més, fins que tinguin un color daurat. Retira-ho del foc i, quan s’hagi refredat una mica, barreja-ho amb la carn picada, el pa escorregut i les prunes trossejades. Salpebra.
  3. FARCEIX EL GALL D’INDI. Introdueix el farcit preparat dins el gall d’indi. Cus l’obertura per a què el farcit no surti durant la cocció i lliga les potes al cos amb fil de cuina per a què no perdi la forma.
  4. ENFORNA EL GALL D’INDI. Posa el gall d’indi en una plata de forn profunda, prèviament engreixada amb oli o mantega. Rega amb el cava i enforna 3 hores a 180 ºC, regant-lo de tant en tant amb els sucs de la cocció.
  5. COU L’ARRÒS. Mentre el gall d’indi està al forn, posa una cassola al foc amb 2 litres d’aigua i sal. Afegeix una mica d’oli d’oliva o 2 cullerades de mantega. Quan l’aigua comenci a bullir, afegeix l’arròs i cou-lo durant 10 minuts a foc lent. Després, escorre’l i remena per a què quedi solt.
  6. CARAMELITZA LA CEBA. Pela 2 de les cebes i talla-les a plomes. Escalfa un parell de cullerades d’oli en una paella àmplia i sofregeix la ceba a foc molt lent. Quan comenci a estar transparent, afegeix 2 cullerades de sucre de canya i remena. Deixa caramelitzar a foc molt lent, fins que la ceba tingui un color torrat.
  7. TORRA LES NOUS. Enretira la pelleta que les recobreix, trosseja-les ben menudes i posa-les a la placa del forn. Torra-les sota el grill uns 5 minuts a 150ºC, amb compte que no es cremin.
  8. BARREJA ELS INGREDIENTS. Barreja l’arròs cuit amb la ceba caramelitzada i les nous torrades i reserva fins al moment de servir.
  9. RENTA I ASSECA LES AROMÀTIQUES. Pica-les ben menudes. Decora el gall d’indi amb les herbes picades un cop l’hagis enretirat del forn i serveix-lo amb l’arròs basmati saltat amb ceba caramelitzada i nous.

5 trucs perquè el gall d’indi al forn et quedi deliciós:

  1. Si veus que la pell es torra massa però que el gall d’indi encara no està cuit, cobreix-lo amb paper d’alumini o de forn.
  2. Per a que quedi ben torradet, pots recobrir el gall d’indi amb llard o oli d’oliva, abans de posar-lo al forn.
  3. Hi ha qui posa també mantega o llard per sota de la pell del gall d’indi, separant-la prèviament de la carn.
  4. Una altra manera d’afegir un toc de sabor, si no vols regar el gall d’indi amb cava, és injectar-li una mica de brandy o conyac abans d’enfornar-lo, en diverses parts del cos. Si ho fas, hauràs de regar-lo amb brou per a què no es ressequi massa.
  5. Un gall d’indi d’uns 4 o 5 kg és perfecte per a 10-12 comensals. Si sou menys, pots escollir un pollastre de pagès o un capó i rebaixar una mica les quantitats de farcit i d’acompanyament. També necessitarà una mica menys de temps d’enfornat.
This uses the Divi tabs module, so you can style it however you want using Divi's built in design controls!Pretty nifty eh?
And of course you can add images or whatever you want here too.Tabs are nothing new, but tabs that display inside your mega menu are pretty awesome 🙂
More awesome stuff goes here
More awesome stuff goes here
More awesome stuff goes here