Comprar els millors aliments de temporada és bo per la teva dieta, per la teva salut i també per al planeta. No és difícil, només has de tenir clars uns quants consells i recordar-los cada vegada que entris en un supermercat, a la peixateria o a la fruiteria.
1. Nodreix la teva despensa amb seny
Per a portar una alimentació saludable, has de fer una compra saludable. El més aconsellable és planificar un menú setmanal que t’ajudi a organitzar la llista de la compra. No hi poden faltar productes frescos, com verdures, fruites, carns i peixos. Però també són bàsics els cereals, com la quinoa o l’arròs, la pasta, els llegums i els fruits secs. Així com els ous i els làctics (llet, iogurts, formatge…) i l’oli d’oliva. Els productes que es fan malbé més ràpid els hauràs de comprar com a mínim un cop a la setmana, dels que tenen una data de caducitat més llarga (arròs, quinoa, llegums, pasta…) intenta tenir-ne sempre un parell de paquets de cada a casa.
2. Fes la compra de manera responsable
Aposta per productes de proximitat, si pot ser, de Km 0. Transportar aliments des de l’altra punta del món genera una càrrega d’emissions nocives a l’atmosfera i un gran cost de consum d’energia. A més, així afavoreixes els productors locals. Opta també per aliments ecològics (quan ho són, acostumen a portar una etiqueta per a distingir-los, com els arrossos de cultiu ecològic de Nomen), que no hagin estat tractats amb químics i pesticides.
3. Aposta per aliments de temporada
La naturalesa marca el seu ritme i ens diu quins productes frescos s’han de consumir en cada moment de l’any. Si bé és cert que avui en dia es pot trobar de tot en qualsevol moment, consumir fruita d’estiu a l’hivern, per exemple, en general significa dues coses, o que s’ha forçat el seu creixement i la seva maduració, i això és perjudicial per al medi ambient, o que prové de l’altra punta del món, així que el seu transport comporta una gran petjada de carboni. Tot això, sense comptar amb les propietats organolèptiques dels productes: quan són de temporada, el seu gust és inigualable. I a més, estan millor de preu.
4. Minimitza els plàstics
No es tracta de no comprar RES que vagi envasat en plàstic. De vegades, no tens alternativa. I de vegades, el plàstic és el material que millor va per a conservar segons quins aliments. Però si pots escollir, digues NO als envasos de plàstic. A Nomen, la nostra intenció és reduir els nostres envasos de plàstic i, per això, cada vegada més utilitzem productes amb paper reciclable.
Procura comprar productes frescos (fruita, carn, peix, verdures, embotits…), a granel i sense envasar. Clar que hauràs de demanar al carnisser/peixater/fruiter que no te’ls posi ni en bosses de plàstic (a no ser que siguin biodegradables) ni en safates de plàstic. Si no, no guanyem res.
5. Porta una bossa amb tu
No t’oblidis de portar el teu propi carret de la compra o una bossa de tela reutilitzable (porta-la sempre a la bossa, no ocupa espai ni pesa) per a evitar les bosses de plàstic. No és un hàbit nou, ni molt menys. O no te’n recordes de les bosses de tela per anar a buscar el pa que hi havia a casa quan eres petit? O el cistell de ràfia per a anar a plaça? En aquella època, quan el plàstic encara no havia envaït el nostre dia a dia, ho fèiem millor que ara. Així que… tornem als orígens.
6. No cedeixis davant les temptacions
Quan vagis a comprar, et veuràs temptat per infinitat de productes “poc saludables” que omplen els lineals dels supermercats, des de snacks fins a productes de pastisseria o ultra processats. Per això és important fer la llista de la compra amb el que realment necessites i cenyir-t’hi. I també anar a comprar amb l’estómac ple, si hi vas amb gana et serà més difícil resistir-te a les temptacions. Si no les compres, no les menjaràs.
Descubre toda nuestra gama de productos