Blog
.

Quines llavors plantar a l’octubre per al teu hort

Ha acabat la temporada de cultiu d’estiu i no saps què plantar? Vols començar un petit hort urbà i no saps quines llavors plantar? En aquest article et proposem alguns cultius per a l’octubre i consells per cuidar-los. Recorda que si tens algun dubte de com començar el teu petit hort pots consultar l’article Crea el teu hort urbà. No esperis a la primavera per tornar a cultivar i gaudeix del teu hort urbà!

Abans de començar

El primer que has de fer és netejar el teu hort, ja sigui a terra, en taules de cultiu o testos. Aquest pas és molt necessari perquè segurament hi hauran quedat restes de cultius anteriors, sigui en forma de fulles o arrels seques.

 

Desfés-te dels brots malalts o fets malbé. Si han contaminat el substrat, el millor és eliminar tota la part contaminada per evitar la propagació de malalties als nous cultius. És important realitzar un bon sanejat del substrat on reubicaràs noves llavors per cultivar aquesta temporada.

 

També és imprescindible aportar una bona dosi de nutrients. D’aquesta manera, les noves llavors els faran servir per germinar i desenvolupar una nova planta. Has de tenir en compte que, quan obtens un substrat nou aquest posseeix una bona quantitat de nutrients. A mesura que la planta creix i es desenvolupa, els va utilitzant i va empobrint el sòl. Per això és imprescindible aportar matèria orgànica o compostatge per tornar a nodrir el substrat i no perjudicar el creixement dels teus cultius.

 

Quines llavors plantar a l’octubre: cultius

Aquests són alguns dels cultius que poden començar a sembrar-se per obtenir una bona producció durant la temporada. Recorda que si ets principiant, una bona opció és començar l’hort amb cultius senzills o algun planter en comptes de conrear la llavor des de zero. Comencem a veure quines llavors plantar!

 

Pèsols

La planta del pèsol és una planta enfiladissa que necessita un bon entutorat per al seu creixement. És a dir, és el pal que es posa perquè les llavors puguin créixer a la part alta. Assegura’t que aquest és prou fort i alt per suportar el pes de la planta i els seus fruits, i permetre un bon desenvolupament. La planta del pèsol, igual que les altres lleguminoses, té la virtut d’enriquir el sòl on creix, fent que aquest estigui en òptimes condicions un cop acabi el seu cicle de vida i decideixis iniciar un altre cultiu.

Necessitats de reg: 2 vegades a la setmana aproximadament. Evita els embassaments.

Mètode de cultiu: és recomanable deixar en remull com a mínim entre 12 i 24 hores abans de sembrar la llavor per hidratar-la i facilitar la germinació. Es pot fer sembra directa, o germinar prèviament amb el mètode del paper absorbent per assegurar la seva viabilitat.

Temps de germinació: 2 setmanes a substrat i una mica menys amb el mètode del paper absorbent.

 

Enciam

L’enciam és un bàsic de l’hort urbà. No necessita massa espai per créixer i es poden recol·lectar les fulles a mesura que va creixent. Tot i que és cert que no necessita massa llum per créixer i s’adapta bé a llocs amb ombra, és recomanable que li arribi la llum del sol directa almenys 2 o 3 hores al dia.

Necessitats de reg: 2 vegades a la setmana.

Mètode de cultiu: es pot cultivar directament en una taula de cultiu o a terra. O sembrar la llavor en un planter i trasplantar-se al seu lloc definitiu un cop mesuri uns 5 cm.

Temps de germinació: 1 setmana aproximadament.

 

Ravenets

Els ravenets són ideals per a hortolans novells, tenen un cultiu senzill i curt, el que permet recol·lectar i gaudir de la collita en poc temps. Igual que l’enciam, el rave no és massa exigent quant a llum solar. Pots aprofitar els espais menys assolellats per a aquest cultiu.

Necessitats de reg: 1 – 2 vegades a la setmana.

Mètode de cultiu: de manera directa a terra o a la taula de cultiu.

Temps de germinació: 1 setmana aproximadament.

 

Pastanaga

És molt important netejar la zona de cultiu de les pastanagues, principalment de pedres i males herbes. Aquests poden distorsionar el creixement de l’arrel, que és la part que utilitzarem a la cuina.

Necessitats de reg: 1 – 2 vegades a la setmana.

Mètode de cultiu: de manera directa a terra o a la taula de cultiu. No necessites fer una germinació prèvia.

Temps de germinació: entre 2 i 3 setmanes.

 

Menta

La menta és una de les plantes aromàtiques més habituals a les petites terrasses i balcons per la seva agradable olor i els seus múltiples usos culinaris. Encara que no ho aparenta pel seu delicat aspecte, és una planta molt resistent a malalties i temperatures extremes. El seu cultiu és fàcil.

Necessitats de reg: 2 o 3 vegades a la setmana. Evitar embassaments.

Mètode de cultiu: de manera directa a partir de llavors o reproducció a partir d’esqueixos. La reproducció d’esqueixos de menta resulta molt més fàcil i menys laboriosa que la sembra de llavors. Només has de posar unes quantes branquetes en un got amb 2 o 3 dits d’aigua. Canvia l’aigua perquè sempre estigui neta. Podràs plantar els esqueixos en substrat un cop tinguin una mica d’arrel (2 o 3 cm com a mínim).

Temps de germinació: 2 o 3 setmanes.

Violetes

Les violetes, a més de ser decoratives a l’hort ho poden ser en els teus plats, ja que són flors comestibles. Aquestes també es caracteritzen per cridar l’atenció d’insectes pol·linitzadors, que resulten molt beneficiosos per a l’hort.

Necessitats de reg: 1 cop a la setmana.

Mètode de cultiu: directament al lloc definitiu (sòl, taula de cultiu o test) o en planters.

Temps de germinació: 3 o 4 setmanes.

 

Gaudeix del teu hort tot l’any! Ara que hem respost la teva pregunta sobre quines llavors plantar a l’octubre, esperem que t’animis a iniciar-te.

This uses the Divi tabs module, so you can style it however you want using Divi's built in design controls!Pretty nifty eh?
And of course you can add images or whatever you want here too.Tabs are nothing new, but tabs that display inside your mega menu are pretty awesome 🙂
More awesome stuff goes here
More awesome stuff goes here
More awesome stuff goes here