Blog
Receptes de purés, farinetes i potets per als nadons

Receptes de purés, farinetes i potets per als nadons

Nomen      25/03/2019

Ja has començat a donar-li farinetes i potets al teu nadó? En aquest article et proposem 3 receptes de purés per a que el teu nadó gaudeixi menjant. També et donem alguns consells per elaborar aquest tipus de preparacions.

Abans de començar a cuinar potets per als nadons

Abans de començar has de tenir en compte alguns aspectes per a l’elaboració de purés, farinetes i potets casolans per al teu nadó.

Afegeix la quantitat apropiada de proteïnes

Encara que a vegades sembli una quantitat escassa, un nadó no necessita molt més que uns 40g de carn o peix al principi. I poc a poc, necessitarà quantitats una miqueta majors. Has d’anar augmentant la quantitat a partir de les recomanacions del teu pediatra.

No afegeixis sal ni sucre

No és necessari afegir sal als purés de verdures. Encara que quan tastis el puré pugui semblar-te insípid, un nadó no necessita més micronutrients. Tampoc és necessari afegir sucre a les farinetes dolces, la fruita ja és dolça per sí mateixa, gràcies a la fructosa.

Afegeix oli d’oliva verge una vegada hagis cuinat els aliments

La llet materna conté greixos i, aquests han de mantenir-se amb la introducció d’aliments. Per no perdre part de les vitamines termolàbils, és a dir, les que es perden per l’efecte de la calor, la millor opció és afegir una miqueta d’oli d’oliva just abans de donar-li la farineta al nadó. Així conservarà al màxim les vitamines de l’oli d’oliva.

Conserva correctament els potets

La millor opció és conservar-los en racions individuals en potets de vidre. Indicant la data en que s’ha elaborat i els seus ingredients. Si es conserven en nevera poden durar entre 2 i 3 dies. També poden congelar-se, d’aquesta manera la vida útil és molt més llarga.

Per a la selecció d’ingredients de farinetes

Utilitza només els aliments que hagis introduït prèviament

Tingues en compte que només has d’utilitzar aquells aliments que hagis introduït prèviament de manera individual i que el nadó hagi tolerat. Pot crear confusió no saber quins aliments tolera si barreges els nous que introdueixes amb els que consumeix habitualment.

Escull verdures i hortalisses fresques i madures

Quan més fresques i madurades estiguin, la quantitat de micronutrients serà major.

Higienitza els vegetals

Tant les fruites i les verdures han d’higienitzar-se abans de ser consumides. Sobretot, les que es consumiran en cru, ja que com no passa pel procés de cocció poden contenir microorganismes perjudicials, i poden fer que la preparació tingui una vida útil menor.

Utilitza les parts més magres

Escull les parts més magres de les peces de carn i retira el greix visible, ja que aquest és saturat, i per tant no és molt interessant afegir-la als purés.

 

Per a l’elaboració del potet

Utilitza coccions suaus

Les millors són el vapor i l’ebullició. Si cous en aigua, utilitza molt poqueta aigua, perquè no es perdin els nutrients a l’aigua de cocció.

Afegeix la carn o el peix més tard

No afegeixis la carn i el peix en el mateix moment que afegeixes les verdures al vapor. El temps de cocció de les verdures és més elevat que el de la carn i el peix.

Assegurat que queda una textura fina

La textura dels purés ha de ser fina y homogènia, sobretot quan són molt petits. Si queda algun tros una mica més gran o hi ha dues textures diferents (puré i tros de verdura, per exemple), podrien ennuegar-se una miqueta.

 

Receptes de purés, farinetes per als nadons

Puré de pollastre amb mongetes verdes i patata

Ingredients: 100 g de mongetes verdes, 60 g de patata, 40 g de pit de pollastre i una cullerada de postres d’oli d’oliva.

Elaboració: Posa una olla amb aigua a bullir. Neteja bé les mongetes verdes, treu-li les puntes i els costats i talla-les. Pela la patata i talla-la. Quan l’aigua comenci a bullir, afegeix la mongeta i la patata a un colador i disposa-ho sobre l’olla sense que toqui l’aigua i deixa-ho amb la tapa posada. Cuinar els aliments al vapor és la millor manera de què no perdin els seus nutrients. Mentrestant es comença a cuinar la mongeta verda i la patata, neteja i trosseja el pollastre. Quan hagin passat uns 10 – 15 minuts afegeix el pollastre i deixa que es cogui uns 10 minuts més. Quan estigui tot ben cuit, retira-ho del foc i tritura-ho en el processador d’aliments.

Potet de salmó amb moniato i pastanaga

Ingredients: 40 g de salmó sense espines, 50 g de moniato i 100 g de pastanaga.

Elaboració: Rosteix el moniato al forn. Posa una olla amb aigua a bullir. Pela i trosseja la pastanaga. Quan l’aigua comenci a bullir afegeix la pastanaga en un colador i posa-ho sobre l’olla perquè es faci al vapor. Passats uns 15 minuts afegeix el salmó trossejat amb la pastanaga i espera uns 10 minuts més. Quan el salmó estigui completament cuinat, retira els aliments del vapor, posa el moniato i tritura-ho tot en el processador d’aliments.

Farinetes de taronja, pastanaga i poma

Ingredients: 70g de pastanaga bullida, 100g de poma al microones i 50g de taronja.

Elaboració: Cou una poma al microones o al forn. Cuina la pastanaga al vapor. Una vegada la poma i la pastanaga estiguin ben cuites, deixa-les reposar a la nevera fins que es refredin. Pela una taronja. Mesura les quantitats de cada un dels ingredients i afegeix-los al got del processador d’aliments. Tritura fins que quedi una textura fina i sense grumolls.

 

Ara que ja tens els consells i les receptes, prepara els purés perquè el teu nadó no es deixi ni una cullerada!

Comparteix-ho!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *