Blog
Receptes tradicionals d’Espanya per hivern

Receptes tradicionals d’Espanya per hivern

Nomen      16/01/2017

Espanya és un lloc amb una gastronomia molt apreciada per altres països. Et ve de gust conèixer algun plat típic de diferents racons de la península? Aquest hivern, sorprèn als teus amb alguna de les receptes tradicionals que et presentem a continuació!

1. CALDERO MURCIÀ (MÚRCIA)

Ingredients: 160g d’Arròs Rodó Extra Nomen, 120 g de peix tipus “Moralla”, 4 llagostins, 2 nyores, 2 grans d’all, 1 bri de safrà, sal, oli d’oliva verge, mig got de tomàquet triturat i 1 litre d’aigua.

Per al “fumet”: En una cassola, sofregir les nyores a foc mitjà amb un raig d’oli d’oliva. Quan comencin a desprendre la seva olor tan característica, retirar-les i tritura en un morter amb els grans d’all prèviament pelats. A la mateixa cassola sofregeix el tomàquet. Immediatament, incorpora el peix i la barreja de nyores amb l’all. Afegeix l’aigua i el safrà, tapa i deixa coure durant uns 20-30 minuts. Passat aquest temps, tindrem llest el brou de peix que hauràs colar i reservar.

Per a l’arròs: Porta el brou de peix a un calder o paella, juntament amb l’Arròs Rodó Extra Nomen, tapa-ho i deixa-ho coure uns 15 minuts i, una mica abans de finalitzar la cocció, incorpora els llagostins pelats. Passat aquest temps, apaga el foc i deixa reposar l’arròs uns 10 minuts tapat. Llest!

2. CALAMARS A LA SEVA TINTA (NAVARRA)

Ingredients: 500g de calamars, 1 ceba gran, 1 cullerada de tomàquet triturat, 2 grans d’all, julivert, ½ got de vi blanc, oli d’oliva, sal, ½ cullerada de farina i tinta de calamar.

Elaboració: Neteja molt bé els calamars retirant, amb ajuda d’un ganivet, els tentacles i la pell per trossejar-los. En una paella, afegeix un rajolí d’oli d’oliva i, quan estigui calent, incorpora la ceba tallada per ofegar-la. Una vegada que estigui daurada, afegeix els calamars i ofega-ho tot junt.

Talla els grans d’all i el julivert, i afegeix-los a la preparació juntament amb el tomàquet triturat. Segueix ofegant. Mentrestant, barreja en un bol el vi blanc amb la tinta de calamar i la farina. Bat bé i incorpora-les a l’olla, barreja-ho tot i tapa-ho. Deixa coure durant uns 10 minuts més. Llest!

3. ESCALIVADA (CATALUNYA)

Ingredients: 1 albergínia, 1 pebrot vermell, 1 ceba gran, 3 tomàquets petits, oli d’oliva, 1 gra d’all i sal al gust.

Elaboració: Preescalfa el forn a 200ºC. Pela les cebes i renta la resta dels vegetals sota l’aixeta. Retira l’excés d’aigua amb ajuda de paper de cuina i col·loca’ls en una safata per al forn. Cuina’ls durant 1 hora aproximadament. Passat aquest temps, retira la verdura del forn i neteja-la retirant la pell i les llavors de l’interior.

Trosseja la ceba i reserva-la. Talla els pebrots i les albergínies a tires, els tomàquets a trossos i l’all en làmines. Col·loca totes les verdures sobre una safata, afegeix els grans d’all, un raig d’oli d’oliva i llest, a gaudir!

Prova també la nostra recepta d’amanida d’arròs amb escalivada.

4. MARMITAKO DE TONYINA (PAÍS BASC)

Ingredients: 200g de tonyina fresca, 2 patates, 1 gra d’all, ½ ceba gran, ½ pebrot verd, ½ tassa de tomàquet triturat, ¼ de copa de vi blanc, 1 fulla de llorer, pebre negre, sal, oli d’oliva i brou de peix.

Elaboració: Renta i trosseja la tonyina a daus, afegeix sal i pebre al gust i reserva’ls. Renta i neteja el pebrot verd, la ceba, i els alls (retirant la pell d’aquests últims), després trosseja’ls en cubs petits. Renta les patates, pela i talla-les en petits trossos quadrats.

En una paella calenta, afegeix una mica d’oli d’oliva, salta la tonyina a foc mitjà i quan hagi segellat, retira de la paella. Continua sofregint les verdures en la mateixa paella que estaves utilitzant, primer la ceba, després els alls i finalment el pebrot, juntament amb les fulles de llorer. Incorpora les patates, el vi blanc i deixa-ho coure fins que s’evapori l’alcohol.

Incorpora el tomàquet triturat i cuina’l durant 10 minuts més. Després, cobreix amb el brou de peix la preparació i deixa-ho a foc lent durant uns 30 minuts o fins que les patates estiguin toves. Afegeix la tonyina i cuina 5 minuts més. Llest!

5. AUTÈNTICA PAELLA VALENCIANA (VALÈNCIA)

Ingredients: 2 tasses d’Arròs Vaporitzat Nomen, ½ pit de pollastre, ¼ de carn de conill, 1 tassa de barreja de mongetes tendres planes i mongetes, 1 gra d’all, ½ ceba, 1 cullerada de pebre vermell dolç, 1 cullerada de safrà, 5 cargols, 3 tasses de brou de pollastre, aigua, sal i oli d’oliva.

Elaboració: Neteja les verdures. Talla el all a rodanxes i la ceba a daus. Neteja el pollastre i el conill i tallar-. En una paella calenta, col·loca una mica d’oli d’oliva, afegeix la carn i cuina fins que adquireixi un color daurat. Un cop cuita la carn, afegeix la barreja de mongetes, la ceba i l’all. Incorpora el brou de pollastre i quan comenci a bullir, afegeix l’Arròs Vaporitzat Nomen repartit de manera uniforme amb una mica de sal. Afegeix el safrà, el pebre vermell dolç i els caragols. Deixa-ho coure tot junt fins que s’hagi evaporat l’aigua, movent l’arròs de tant en tant perquè no s’enganxi. Un cop evaporada l’aigua, retira del foc i deixa-ho reposar uns minuts. Llest!

I recorda, inclou a la teva família en l’elaboració de les receptes tradicionals! No hi ha millor lloc per compartir que la cuina, ja sigui temps, rialles o xerrades, i gaudir d’un bon menjar fet amb amor.

Comparteix-ho!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.