Blog
Tot sobre la Dieta Mediterrània

Tot sobre la Dieta Mediterrània

Nomen      23/10/2017

Segur que has sentit parlar de la famosa Dieta Mediterrània i de com de beneficiosa pot arribar a ser per a la teva salut seguir les seves pautes. No obstant això, si et preguntessin exactament en què consisteix aquesta dieta, series capaç de respondre amb seguretat? Probablement no, i és que és un tema del qual es parla molt, però que la gran majoria desconeix.

Així que avui anem a lligar caps i a descobrir, d’una vegada per totes, en què consisteix la Dieta Mediterrània i quins són els seus beneficis sobre la nostra salut. T’apuntes?

Què és la Dieta Mediterrània?

Actualment, la Dieta Mediterrània és reconeguda com una de les dietes més equilibrades i saludables del món.

Malgrat que es caracteritza principalment per ser un patró d’alimentació saludable, la Dieta Mediterrània s’envolta d’una herència cultural, costums, celebracions i receptes característiques dels països que envolten la Mediterrània que la converteixen, més enllà de les seves importants característiques alimentàries, en un estil de vida i, des del passat any 2010, en un Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

Coneixes són les seves característiques?

A causa del clima i a les característiques geogràfiques que acompanyen els territoris de la Mediterrània, la Dieta Mediterrània es caracteritza per:

– Triar preferentment aliments frescos, locals i de temporada, amb el menor processament possible.

– Utilitzar l’oli d’oliva com a principal greix per amanir i cuinar els nostres àpats.

– Consumir principalment productes d’origen vegetal com fruites, verdures, hortalisses, fruits secs, bolets i llegums.

– Consumir diàriament cereals (principalment procedents de farines integrals) com l’arròs, el pa, el cous cous, la pasta …

– Ingerir diàriament productes lactis fermentats com el iogurt i el formatge.

– Consumir de forma abundant peix blanc (lluç, llenguado, bacallà, rap…) i peix blau una o dues vegades a la setmana (tonyina, bonítol, salmó, sardina, verat…) i de forma moderada ous (tres o quatre a la setmana).

– Prioritzar carns blanques (conill, pollastre, gall dindi, porc), evitant el consum de consum de carns vermelles (vedella, xai) i processades.

– Hidratar correctament, sent l’aigua la beguda de primera elecció.

– Realitzar activitat física moderada de manera regular (evitar el sedentarisme).

– Procurar un correcte descans.

Què la fa tan saludable nutricionalment?

Els diferents aliments que formen la Dieta Mediterrània la fan excepcional i saludable a diferents nivells:

– L’oli d’oliva, els fruits secs i el peix que incorpora són una bona font de greixos saludables.

– El consum reduït de carns vermelles i productes processats proporciona un baix contingut en greixos saturats i trans.

– Els cereals integrals proporcionen un alt contingut en hidrats de carboni complexos, vitamines, minerals i fibra.

– Les fruites, verdures i hortalisses proporcionen a la dieta una quantitat elevada d’aigua, vitamines (sobretot antioxidants), minerals i fibra.

– L’escassetat d’aliments ensucrats com refrescos, brioixeria, xocolata, etc. es reflecteix en un baix contingut en sucres afegits.

Quins beneficis produeix sobre la nostra salut?

Realitzar una dieta tan saludable i acompanyar-la amb activitat física regular i descans són factors que podrien millorar la nostra salut, de fet, alguns estudis publicats suggereixen que podria relacionar-se la Dieta Mediterrània amb un menor risc de malalties com sobrepès, obesitat, diabetis tipus 2, síndrome metabòlic, malaltia coronària, entre d’altres.

Ara que ja coneixes les característiques d’aquesta dieta i tot el que l’envolta et convidem a aprofitar la facilitat i proximitat que ofereix estar a prop de la Mediterrània per poder seguir aquestes petites pautes i portar la teva alimentació i el teu estil de vida a un món més saludable.

Comparteix-ho!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *