Blog
Trucs per conservar correctament els aliments

Trucs per conservar correctament els aliments

Nomen      10/08/2018

Saps com s’han de conservar els aliments? La correcta conservació dels aliments permet que aquests durin una mica més de temps, i que es malgasti una menor quantitat de menjar. Vols saber alguns trucs per conservar correctament els aliments? Segueix llegint i esbrina com fer-ho.

Trucs per conservar aliments

 Ordena la teva nevera

Cada tipus d’aliment ha de tenir el seu lloc, per exemple, els ous tenen un contenidor especial a la porta, hi ha un calaix destinat a vegetals, les ampolles tenen un compartiment a la porta… També és important que els aliments cuinats estiguin separats dels aliments crus, i que cap tipus de líquid, sang o altres sucs degotin sobre aliments ja cuinats.

Escull bé l’espai per emmagatzemar cada producte

Cada tipus d’aliment té un tipus d’ambient per emmagatzemar-se segons les seves característiques, però també segons el temps que vagi a passar fins que els vagis a consumir. Per exemple, els aliments en conserva, pasteuritzats o UHT, es poden guardar a temperatura ambient mentre estan tancats, però un cop s’obren, han de guardar-se a la nevera. Els aliments frescos com la carn i el peix s’han de conservar a la nevera, llevat que no els vagis a consumir en els propers dos o tres dies, llavors és millor congelar-los fins que es vagin a utilitzar, sempre tornant a la nevera amb previsió perquè doni temps a descongelar-los abans de cuinar-los. Finalment, els aliments cuinats, que habitualment es guarden a la nevera, també es poden guardar al congelador perquè durin un període de temps més llarg.

Descongela els aliments a la nevera

La millor manera de descongelar aliments és a la nevera, en el seu propi recipient i amb el temps suficient. Els aliments de mida petita que siguin per bullir, fregir o coure al forn, es poden cuinar directament congelats, ja que serà més senzill que la calor arribi al centre del producte i per tant quedi ben cuinat. En el cas de peces més grans això és més costós i és millor deixar-ho descongelar perquè no quedi cru o congelat per dintre en cuinar directament.

Refreda els aliments correctament

Tot i que els aliments han de refredar-se de la forma més ràpida possible, no es recomana ficar-los a la nevera quan encara estan calents, ja que poden pujar la temperatura de la nevera i permetre la multiplicació de microorganismes d’altres aliments. Pots dividir l’aliment en porcions més petites perquè es refredi més ràpidament, al bany maria o en el cas d’aliments bullits es poden submergir en aigua freda diverses vegades per baixar la temperatura de l’aliment. Un cop l’aliment estigui temperat ja pots guardar a la nevera.

No congelis de nou un aliment descongelat

Un cop has descongelat un aliment no s’hauria de tornar a congelar. En el cas que l’aliment que has descongelat estigui cru, pots tornar-lo a congelar després d’haver-lo cuinat, ja que després del procés de cocció, el nombre de microorganismes s’haurà reduït de forma molt considerable.

Utilitza recipients hermèticament tancats

Per emmagatzemar aliments a la nevera, el millor és utilitzar recipients hermèticament tancats, així s’eviten contaminacions creuades per microorganismes que viatgin per l’ambient o per les superfícies. Sobretot, en el cas d’aliments ja cuinats, que només vagis a reescalfar, ja que aquest procés no redueix el nombre de microorganismes.

Neteja i desinfecta la teva nevera

Com a mínim un cop cada mes hauries de buidar la nevera i netejar-la bé i desinfectar-la, ja que de vegades el contacte d’aliments crus amb les superfícies de la nevera pot provocar la contaminació d’altres aliments. És important que segueixis les instruccions del desinfectant que vagis a usar, i ho deixis actuar el temps que necessiti, ja que, si no es deixa actuar, aquest no tindrà l’efecte esperat.

 

Ara ja saps alguns trucs per conservar els aliments correctament, utilitza’ls i reduiràs el malbaratament d’aliments!

 

Comparteix-ho!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *