T’agraden les algues? A causa del seu sabor tan característic i la quantitat de propietats nutricionals que aporten, cada vegada s’estan fent més populars a la cuina occidental. A continuació, et donem 3 receptes delicioses i fàcils, que podràs fer a casa i que donaran un toc original als teus plats.
Les algues són les grans desconegudes a la cuina mediterrània. Malgrat això, cada vegada són més els cuiners que s’atreveixen a utilitzar-les en plats tan tradicionals com un guisat de peix o un potatge de cigrons. Ja que aporten un sabor molt característic i enriqueixen el plat amb vitamines, sals minerals i altres components beneficiosos.
El que cal saber sobre les algues
Hi ha molts tipus d’algues. Totes elles es classifiquen en tres grups segons el seu color: algues verdes, algues vermelles i algues marrons. Òbviament en els països asiàtics s’utilitzen una gran varietat d’elles, però a la cuina occidental les més utilitzades són: alga wakame, alga nori i alga espirulina.
La forma d’introduir-les en els nostres plats és realment simple. La majoria d’aquestes algues es comercialitzen deshidratades, de manera que durem a terme una rehidratació prèvia d’uns minuts abans d’afegir-les. No obstant això, el més recomanable és llegir les instruccions del fabricant. En el cas de l’espirulina se sol vendre en pols, la qual cosa facilita molt el seu ús.
Les propietats nutricionals de les algues són múltiples i variades, ja que són aliments rics en vitamines (vitamina A, C, E, K, B9) i minerals (calci, ferro, potassi, magnesi, fòsfor, sodi, zinc). A més, l’aportació de calories és molt baixa i no contenen greix ni colesterol. Algunes d’elles poden aportar àcids grassos essencials omega-3, com en el cas de l’espirulina.
Hi ha situacions clíniques en què cal tenir especialment cura amb la quantitat d’algues que s’ingereix, a causa de la concentració de minerals que posseeix. Com poden ser alteracions en la glàndula tiroide, atès que tenen molta concentració de iode, o malalties renals, ja que posseeixen una gran quantitat de potassi. També durant l’embaràs i la lactància es poden prendre algues, però no és aconsellable prendre’n molt freqüentment. Per això en cas de dubte és sempre recomanable consultar amb un metge.
3 receptes amb algues
Bowl de poke amb quinoa, salmó i wakame
Els bowls de poke són una manera molt simple i deliciosa d’incorporar les algues a la nostra dieta. Aquests plats es poden preparar amb gairebé qualsevol cosa que tinguem a la nevera.
Ingredients
- 1 tassa de quinoa Nomen
- 30g de salmó cru
- Tomàquets cherry al gust
- Algues wakame
- Cogombre
- Edamame
- Mango
- Mitja pastanaga
- Mig alvocat
- Salsa de soja
Elaboració:
- Posa a coure la quinoa en una olla. Una vegada que estigui cuita deixa-la reposar fins que es refredi. També es pot substituir la quinoa per arròs de sushi Nomen o arròs integral Nomen.
- Talla a daus el salmó i marina amb la salsa de soja durant un parell d’hores. Ja que menjarem el peix cru és molt important que t’asseguris que ha estat congelat prèviament. D’aquesta manera evitem la contaminació per anisakis.
- Tallar a daus el mango, la pastanaga, el cogombre i els tomàquets. Les quantitats dependran dels gustos de cadascú.
- Combina tots els ingredients en un bol i afegeix llavors de sèsam per decorar. Voilà! A gaudir!
Sopa de peix i arròs amb algues nori
Aquí et deixem una recepta estupenda per a aquests dies freds que només ens ve de gust menjar calent i estar a casa. Per què ¿a qui no li agrada una bona sopa?
Ingredients
- 250g de salmó
- 250g de congre
- Mitja tassa d’arròs integral Nomen
- 5g d’alga nori
- Mitja pastanaga
- Un quart de carabassó
- Un quart de ceba
- Un potet de pèsols
- Una penca d’api
- 1L de brou de peix
Elaboració:
- Tallar a dauets totes les verdures i ofegar-les en una olla amb una mica d’oli d’oliva verge extra i sal.
- Passats uns minuts, afegir l’arròs i el brou de peix. Deixar que es cogui uns 15 minuts.
- Rehidrata l’alga nori picada en un bol durant uns 2-3 minuts. Un cop fet afegeix-la a l’olla i deixa coure durant 10 minuts.
- Netejar i tallar el peix a dauets. Un cop fet s’incorpora a l’olla i deixa-ho bullir durant un parell de minuts. Un cop arrenqui el bull apaga el foc i deixa reposar.
- Passat uns minuts serveix i afegeix una mica de julivert per sobre.
Smoothie de espirulina, plàtan, mango i nabius
Tenint en compte el poc que es triga a elaborar aquest smoothie, ja no hi haurà excuses per no esmorzar sa. Tant el seu sabor com el seu color és espectacular, dóna-li un toc de color als teus matins i comença el dia amb energia!
Ingredients
- 1 plàtan pelat i trossejat
- Un grapat de nabius
- Mig mango
- Un got i mig de beguda vegetal de civada Nomen
- 1 culleradeta d’espirulina en pols
- Extracte de vainilla
- Coco ratllat
Elaboració
- Posem la beguda vegetal en el got de la batedora i, a continuació, afegim les fruites tallades amb la resta dels ingredients.
- Aboquem en un got i decorem amb uns encenalls de coco ratllat per sobre.
També podem utilitzar un iogurt, en comptes de beguda vegetal, i fruita congelada per obtenir un batut més espès i fresquet, ideal per l’estiu.
Sabem que les algues no són un aliment molt comú en la nostra cuina, però després de llegir aquest article esperem que t’animis a provar-les. Dóna-li a un toc diferent i deliciós als teus plats!
Descubre toda nuestra gama de productos