Ja arriba Halloween! Moment en què dediquem temps a tallar carabasses acompanyant-les d’espelmes per decorar la nostra llar. La carbassa és un aliment molt nutritiu que ens aporta, especialment, aigua, fibra, vitamines i minerals. Aprofita la part que retires de la carbassa per a les teves decoracions, afegeix alguna recepta de carbassa als àpats i gaudeix d’un Halloween complet!
1. Risotto de carbassa amb bolets
Ingredients per a 2 persones: 120 g de arròs arborio especial risotto Nomen, 250g de carbassa, 1 pastanaga, ½ ceba tendra, 100g de bolets, 1L de brou o aigua, 50g de formatge parmesà, 50ml de vi blanc, oli d’oliva verge, sal i pebre.
Elaboració: Per començar, d’una banda renta i talla els bolets, i de l’altra, pela i trosseja la carabassa i la pastanaga. Afegeix-en una olla i salta tot junt durant 4 minuts aproximadament. Afegeix el brou o l’aigua a l’olla (el brou donarà més sabor), i deixa-ho bullir a foc mitjà durant 20 minuts. Pica la ceba i reserva-la. Transcorreguts 20 minuts, separa un quart de la carbassa i els bolets, i la resta bat-lo tot junt (amb el líquid inclòs). En una paella ofega la ceba durant 5 minuts i afegeix l’arròs 3 minuts a foc ràpid. Afegeix el vi blanc i, un cop evaporat, baixa el foc i ves afegint la crema de carbassa poc a poc, a mesura que l’arròs es vagi assecant. Un cop estigui llest l’arròs, afegeix la carbassa i els bolets que havies reservat, escalfa 1 minut, salpebra i afegeix el parmesà. Llest!
2. Carbassa farcida de verdures i pollastre
Ingredients per a 2 persones: 2 carabasses petites, 2 tomàquets, 2 pastanagues, 1 ceba, 1 carbassó, 1 albergínia petita i 250g de pollastre.
Elaboració: Renta i buida la carabassa. Posa el forn a preescalfar a 180ºC. Neteja i talla les verdures i salta-les amb la carabassa que has extret al buidar-la i amb el pollastre, i salpebra. Omple la carbassa amb el saltat de verdures i pollastre, posa-ho al forn durant 25 minuts. Transcorregut aquest temps, afegeix el formatge ratllat per gratinar durant 10 minuts.
3. Crema de carbassa
Ingredients per a 2 persones: 400g de carabassa, 50g de porro, una tassa d’aigua, 2 formatgets, 5 g de tòfona negra, oli d’oliva verge, sal i pebre.
Elaboració: Pela i treu les llavors de la carabassa. Neteja i talla el porro. Sáltal en una cassola fins que quedi dauradet. Salpebra. Afegeix l’aigua, quan comenci a bullir, baixa el foc i espera fins que la carbassa estigui ben cuita (si cal afegir una mica d’aigua afegeix-la). Triturar la carbassa i afegeix els formatgets i la tòfona.
Truc! Si la crema queda molt líquida, pots afegir sèmola de blat Nomen o sèmola d’arròs Nomen perquè quedi més espessa.
4. Carbassa a la planxa amb gorgonzola i nous
Ingredients per a 2 persones: 120 g de carbassa, 1 ceba, 5 nous, 80 g formatge gorgonzola, oli d’oliva verge, sal, pebre i nou moscada en pols.
Elaboració: Talla la ceba i ofégala en una paella a foc lent. Pela i talla la carbassa a rodanxes i cuina en una altra paella volta i volta. Salpebra i posa una mica de nou moscada en pols per sobre. Afegeix el formatge gorgonzola a les rodanxes amb una mica de ceba a sobre de cadascuna i deixa que es fongui una mica. Serveix-les en un plat i afegeix les nous per sobre. Llest!
5. Pastís de carbassa
Ingredients per a pastís mitjà:
– Per a la massa: 3 ous mitjans, 150g de sucre morè, 600g de carabassa, 150ml de nata líquida, 150ml de llet, 200g de farina de blat Nomen, 1 cullerada sopera de llevat, canyella en pols, nou moscada i oli d’oliva.
– Per al “frosting”: 400 g formatge d’untar, 170g mantega, 4 cullerades soperes de sucre glass i canyella en pols.
Elaboració: Pela i talla la carabassa i bull-la fins que estigui tova. En un recipient barreja el sucre morè, la nata líquida i bat. A mesura que vas batent, ves afegint els ous un a un fins que estiguin ben barrejats. Afegeix la farina, la llet, la canyella i la nou moscada sense deixar de batre. Quan està tot homogeni, i la carabassa cuinada, afegeix-la a la barreja amb una cullerada de postres de nou moscada en pols i segueix batent. Deixa-ho reposar, posa el forn a escalfar a 180 ºC i anem a pel “frosting”!
En un recipient col·loca el formatge per untar, la mantega, el sucre glass i la canyella en pols. A continuació bat tots els aliments fins que quedi ben homogeni. Tapa-ho amb paper film i reserva’l.
Recupera la massa de la carabassa, afegeix-la al motlle, prèviament untat d’oli (per evitar que s’enganxi al recipient). Reparteix el “frosting” i posa-ho al forn uns 15-20 minuts. Transcorregut aquest temps, comprova que el centre del producte hagi quallat amb l’ajuda d’un ganivet. Si és el cas, retira del forn i llest!
Nota: La farina de blat Nomen es pot substituir per farina d’arròs Nomen i cuinar un pastís de carbassa sense gluten!
Sorprèn als teus convidats amb alguna d’aquestes receptes a base de carabassa. A més, pots aprofita-les, també, perquè aquesta tardor els petits de la casa gaudeixin menjant verdura.
Descubre toda nuestra gama de productos