Blog
Arròs basmati al curri amb gambes, bacallà i anacards

Arròs basmati al curri amb gambes, bacallà i anacards

Nomen      15/09/2021

Si en temes de cuina ja tens la mirada posada a la tardor, et començaran a venir de gust plats de cullera. I, si encara et resisteixes a què s’acabi l’estiu (culinàriament parlant), seguiràs preferint plats frescos, ràpids o exòtics, que sembla que et facin viatjar amb els gustos i que estiguis encara de vacances. Doncs la recepta que et proposem avui acompleix tots els requisits, tant si ja estàs cansat de tanta calor i amanides d’estiu com si ets dels que viurien en un estiu etern.

I és que és un plat que ho té tot: s’elabora amb productes molt habituals en la nostra gastronomia, com l’arròs, les gambes, les verdures i el bacallà. Però li donem un toc exòtic amb el curri, la llet de coco, el gingebre, els anacards i la varietat d’arròs basmati de Nomen (ja saps, un arròs conreat a les valls de l’Himàlaia que és molt aromàtic). Si en vols saber més, sobre aquest deliciós arròs, no et perdis el nostre article sobre com cuinar amb arròs basmati.

Recepta d’arròs basmati al curri amb gambes, bacallà i anacards:

Nombre de comensals: 4 persones
Temps d’elaboració: 55 minuts

Ingredients:

  • – 250 g d’arròs basmati Nomen
  • – 200 g de bacallà al punt de sal
  • – 12 cues de gambes
  • – 1 ceba
  • – ½ pebrot verd
  • – 1 all
  • – 1 trosset de gingebre
  • – 1 cullerada de curri en pols
  • – 1 pot de llet de coco
  • – 1 grapat d’anacards torrats
  • – Oli d’oliva
  • – Sal i pebre
  • – Una branqueta de coriandre

Elaboració:

  1. PREPARA L’ARRÒS. Posa’l en un colador i esbandeix-lo diverses vegades fins que l’aigua surti neta. Després, cou-lo en un cassó amb aigua bullent (amb el doble d’aigua que d’arròs), sal i un parell de cullerades d’oli d’oliva. Remena una mica i deixa que es cogui a foc lent durant 10 minuts.
  2. ESCORRE L’ARRÒS. Passat el temps de cocció, escorre l’arròs, passa’l a una safata ampla, remena’l una mica perquè quedi solt i reserva’l.
  3. PREPARA ELS VEGETALS. Pela la ceba i pica-la ben petita. Pela l’all, enretira el germen interior i pica’l també. Renta el pebrot, elimina’n les llavors i les nervadures interiors i pica’l. Ratlla una mica de gingebre (amb 1 cullerada de postres en tindràs prou, és molt aromàtic).
  4. FES LA SALSA. Posa una cassola al foc, amb un parell de cullerades d’oli, i sofregeix l’all, la ceba, el pebrot verd i el gingebre. Quan la ceba comenci a estar transparent, afegeix el curri i remena bé. Afegeix també la llet de coco, posa sal al teu gust i deixa coure a foc lent uns minuts.
  5. PREPARA EL PEIX. Neteja el bacallà de possibles restes d’espines i pell. Talla’l a trossos de mossegada, tots de la mateixa mida perquè es coguin igual. Enretira l’intestí de les cues de gamba i renta-les. Salpebra-les.
  6. AFEGEIX EL PEIX. Quan la salsa comenci a bullir, afegeix el bacallà i remena una mica. Veuràs que canvia ràpidament de color, es posa blanquinós, és el moment d’afegir també les gambes. Apaga el foc i reserva, tapat, 2-3 minuts.
  7. AFEGEIX L’ARRÒS. Afegeix l’arròs basmati cuit a la cassola i remena amb compte perquè es barregi amb la resta d’ingredients, però sense trencar el peix.
  8. SERVEIX EL PLAT. Serveix l’arròs basmati en plats individuals, repartint-ne el bacallà i les gambes. Distribueix uns anacards torrats picats i una mica de coriandre fresc picat.

Alternatives a alguns ingredients

Com qualsevol altra recepta, aquesta també és susceptible de ser modificada en funció dels gustos dels comensals. T’expliquem com fer-la amb uns altres ingredients:

– Vegetals: l’all li dona molt bon gust, però si tens problemes amb ell perquè no se’t posa bé o et torna, pots eliminar-lo sense problema (prova de substituir-lo per una miqueta d’all en pols, no és el mateix, però queda més suau). La ceba pots substituir-la per ceba tendra o porro. I el pebrot verd també és opcional. Si t’agrada més el vermell, pots fer-lo servir en el seu lloc. O, directament, no posar pebrot al plat. Per descomptat, pots afegir altres verdures i hortalisses al plat: des de pastanaga a pèsols, carxofes, bròquil o coliflor…

– Llet de coco: si no t’agrada el sabor que proporciona la llet de coco, pots fer una salsa més tradicional fent servir brou vegetal o de peix. Això sí, per a donar-li consistència a la salsa (la llet de coco és bastant densa i proporciona una textura consistent, no líquida), hauràs d’afegir una mica de farina de blat de moro perquè faci d’espessidor.

– Peixos: en lloc de gambes, pots fer servir cues de llagostins o gambots, també quedarà un plat molt bo. El bacallà és més difícil de substituir pel que fa al seu gust, que és molt peculiar, però qualsevol peix blanc com rap, lluç, reig, orada o llobarro pot ser una bona opció.

– Anacards: la funció dels anacards, a més del seu evident gust, és aportar un toc cruixent i el greix saludable dels fruits secs. Per això, pots fer servir qualsevol altre fruit sec que t’agradi o que tinguis més a mà en el seu lloc, des d’ametlles a avellanes, cacauets, nous…

– Coriandre: aquesta herba aromàtica afegeix a la recepta un toc fresc i silvestre, que també podries aconseguir amb julivert, alfàbrega o menta.

Comparteix-ho!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *