Blog
Descobreix què i com cuinar arròs basmati

Descobreix què i com cuinar arròs basmati

Nomen      29/01/2021

De ben segur que n’has sentit a parlar, i és que la seva fama li va per davant. L’arròs basmati és el rei dels acompanyaments, les amanides i els saltats, un arròs de gra llarg i fi que els experts consideren un dels arrossos més selectes i exquisits del món. I què és el que el fa tan especial? Doncs que és un arròs molt aromàtic –té un delicat aroma a nou que s’allibera de manera molt especial després d’haver estat cuit–, té una blancor excepcional i un gust únic que el diferencia de qualsevol altra varietat d’arròs.

D’on ve l’arròs basmati?

L’arròs basmati és originari de les valls de la serralada de l’Himàlaia, que tenen la fama de conrear el millor basmati del món. Però hi ha diversos països que produeixen aquesta varietat d’arròs des de fa segles. Els més importants són la Índia i el Pakistàn, on sovint els grans d’arròs es deixen envellir durant alguns anys abans d’ésser espellofats, per a potenciar més encara el seu aroma i aconseguir que tinguin un percentatge d’aigua menor (el que fa possible que l’arròs es cogui millor). Una dada curiosa? El nom d’arròs basmati, en hindi (una de les llengües oficials de la Índia), significa “reina de les fragàncies”. Per alguna cosa serà, no?

Com preparar arròs basmati? Consells per a cuinar-lo bé

Com qualsevol varietat d’arròs, el basmati s’ha de coure per a poder-lo consumir. Però, a diferència de molts altres arrossos, necessita poc més de 10 minuts de cocció per a estar a punt (en tenir un gra fi, necessita menys cocció que altres varietats). Així que, a més de ser deliciós, és el millor amic dels qui sempre van amb presses i tenen poc temps per cuinar.

Els grans d’arròs basmati, després de ser cuits, són encara més llargs, i tendeixen a unir-se, però no són enganxosos després de cuinar-los. Per això, si vols que l’arròs basmati et quedi solt, l’has de rentar varies vegades amb aigua freda i neta abans de coure’l per aconseguir eliminar-ne el midó.

Però… com es renta l’arròs? L’ideal és que ho facis entre 30 minuts i 2 hores abans de cuinar-lo. Pesa la quantitat d’arròs que necessites per a la teva recepta (recorda, el més recomanable són uns 50 grams en cru per persona si és un acompanyament o un ingredient més d’una amanida i uns 100 grams en cru per persona i l’arròs és l’ingredient principal del plat). Després, posa l’arròs en un colador gran i renta’l sota l’aixeta de l’aigua freda, les vegades que faci falta fins que l’aigua que passa a través de l’arròs surti neta i clara. Pot ser que l’hagis de rentar fins a 6 vegades per eliminar-ne el midó, així que tingues paciència. Una vegada rentat, ja el pots bullir en aigua amb sal, com faries amb qualsevol altra varietat d’arròs.

Ah! I no deixis perdre l’aigua de bullir l’arròs, recupera-la posant sota el colador una cassola o una olla gran, és un aigua perfecta per a regar les plantes, perquè els proporciona molts nutrients a la vegada que les hidrata.

Com cuinar arròs basmati

Per a quin tipus de plats es recomana l’arròs basmati?

 Amanides

Una amanida amb arròs és un punt i apart en el món de les amanides. Li aporta gust, textura i consistència al plat, i si l’arròs és basmati, un gust delicat a fruits secs que marida molt bé amb els enciams i les hortalisses. És en amanides on l’arròs basmati queda perfecte també combinat amb altres varietats d’arròs, especialment de gra llarg i que necessitin un temps de cocció similar al de l’arròs basmati. Com l’arròs llarg o l’arròs thai, per exemple. També queda molt bé si el barreges amb arròs salvatge, tot i que aquest necessita almenys 20 minuts de cocció per a estar al dente (això sí, aporta una textura cruixent inigualable…).

Plats exòticos i orientals

Per alguna cosa l’arròs basmati és originari de l’Himàlaia, no? És perfecte per a preparar currys, ja sigui com a ingredient principal o com a acompanyament de carns i peixos al curry, també amb verdures i fruits secs. Fixa’t en aquesta recepta, amb poma i ceba, o en aquest arròs biryani, amb pèsols i ametlla.

Per acompanyar

Si vols un acompanyament fàcil de fer, deliciós i que va bé amb qualsevol recepta que preparis, no ho dubtis: arròs basmati. Cou-lo i amaneix-lo amb herbes aromàtiques, oli, espècies (all en pols, cúrcuma o fins i tot un toc de canyella)… i tindràs un recurs fàcil que a més completarà nutricionalment el teu àpat. Vols una solució encara més ràpida per als teus menús de diari? Fes servir els vasets d’arròs basmati de Nomen, que es preparen en només 1 minut, en el microones. Quan estiguin a punt, fes la volta al vaset sobre un plat (fins i tot tenen una forma bonica per a emplatar!).

Saltats

Ah… els saltats! Són un món dins les receptes de cuina: fàcils de fer (atenció, principiants, preneu nota), ràpids, versàtils, gustosos… Els pots fer de pollastre, vedella, porc, xai, peix blanc o blau, marisc, llegums, verdures… però qualsevol d’ells millora si hi afegeixes com a ingredient l’arròs basmati. Cou-lo com ho fas sempre i després cuina l’arròs saltat uns minuts en una paella amb una mica d’oli d’oliva (o de mantega, si no t’importen les calories). Si ets de gustos exòtics, salta’l amb una mica d’oli de coco. Afegeix les espècies que més t’agradin (pebre, pebre vermell dolç o picant, cúrcuma, clau… sense passar-te, clar), remena amb compte i barreja’l amb la resta d’ingredients del saltat. Espectacular! Com aquest arròs basmati amb tonyina i saltat de verdures.

Comparteix-ho!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *