Alguna vegada has provat de fer pasta fresca a casa? Sembla molt més complicat del que en realitat és. Només necessites sèmola d’algun cereal i aigua. La majoria de la gent també fa servir ou per millorar la textura i que sigui més fàcil de treballar.
T’expliquem com fer pasta fresca casolana amb la Sèmola de Blat Nomen i la Sèmola d’Arròs Nomen.
Recepta per fer pasta fresca casolana
Ingredients (per a 2 persones):
- 200g de sèmola
- 1 ou
- 1 cullerada sopera d’oli d’oliva
- (condiment)
- Aigua
Elaboració:
- Afegeix en un bol la sèmola, l’ou, l’oli i un parell de cullerades soperes d’aigua i barreja bé amb una espàtula. Si vols afegir algun condiment ,com espècies, o pots donar sabor a la pasta amb algun vegetal. Et donem algunes idees: tomàquets deshidratats, alfàbrega, espinacs, tinta de calamar, olives, remolatxa… Tingues en compte que, si afegeixes vegetals, pot ser que no necessitis aigua d’addició i que necessitis afegir més quantitat de sèmola. Tot depèn del seu contingut d’aigua.
- Quan els ingredients estiguin més o menys integrats, comença a pastar la pasta al marbre, amb les mans i amb força, més o menys durant 5 minuts. Després deixa-la reposar entre 10 i 15 minuts.
- Estira la massa. Per estirar i aplanar la massa el més còmode és utilitzar una màquina de pasta. Però si no tens, ho pots fer de la manera tradicional amb un corró de fusta.
Si la vas a estirar amb la màquina, és millor que l’aplanis una mica abans i que obris del tot els rodets. A mesura que passes la massa, ves tancant els rodets perquè quedi fina.
Si ho fas manualment amb el corró, vigila que tota la massa quedi més o menys amb el mateix gruix.
- A continuació, talla la pasta de la manera que vulguis. En quadrats per lasanya, en tallarines, rigattone, fetuchini… Per tallar les tallarines i els fetuchini el més fàcil és doblar en 3 o 4 parts la massa perquè els talls siguin més rectes.
- Un cop tinguis la massa pots coure-la o deixar-la assecar.
Per assecar-la has de deixar-la en una barra perquè es ventili durant unes hores. Si la seques bé i la guardes en un recipient hermètic, et pot durar fins a 2 dies. Si la congeles, dura fins a 2 mesos.
Si la vols cuinar, és recomanable deixar-la assecar uns 30 minuts. D’aquesta manera perdrà una mica d’aigua i no quedarà passada. També la pots coure quan la tinguis acabada. Per bullir-la has de posar aigua abundant en una olla amb un floc de sal i tirar la pasta quan l’aigua ja estigui bullint. No la llencis abans, quedarà tova i passada. Bull la pasta durant 2 o 3 minuts depenent del gruix. Tingues en compte que no s’ha d’hidratar com la pasta seca, és tan sols perquè es cogui una mica la sèmola.
En el cas que siguis vegà o tinguis al·lèrgia a la proteïna de l’ou, pots fer la pasta sense ou. Només hauràs d’afegir més aigua segons et demani la massa, aproximadament 50ml.
Consells per elaborar la perfecta pasta fresca
No afegeixis tota l’aigua al principi
Afegeix l’aigua segons la massa la vagi necessitant, així no et passaràs i no serà necessari afegir més sèmola.
Pastat fàcil
Si veus que et costa molt pastar la pasta, deixa-la reposar uns minuts i torna a pastar. De vegades la massa es posa dura i necessita reposar.
Que la massa no s’enganxi
Enfarina la superfície en la que vagis a treballar perquè no s’enganxi la massa, pots fer-ho amb farina o amb sèmola, això sí, intenta que sigui del mateix cereal que estàs fent la pasta.
Deixa reposar la pasta
No bullis la pasta just al acabar-la, deixa que s’assequi un parell d’hores i després cou. Això li permetrà eliminar una mica d’humitat, així es podrà quedar una mica més de temps a l’aigua bullint i que la sèmola del cereal es cogui millor.
La pràctica fa al mestre
Arma’t de paciència, l’elaboració de pasta és una mica costosa, sobretot la primera vegada, però després resulta més senzill. No et rendeixis!
Anima’t i que t’enxampin amb les mans a la massa!
Descubre toda nuestra gama de productos