Blog
Coneixes els pseudocereals?

Coneixes els pseudocereals?

Nomen      02/08/2017

Els pseudocereals són aliments que reben aquest nom per presentar característiques nutricionals molt semblants als cereals, tot i que des d’un punt de vista botànic són diferents. Si bé els cereals pertanyen a la família de les gramínies, els pseudocereals no, però les seves propietats i utilització és molt semblant. De manera general, els dos grups d’aliments són rics en hidrats de carboni, trobant-se en la base de la piràmide nutricional. Vols saber més sobre els pseudocereals? Si és així, no deixis de llegir!

Què són els pseudocereals?

Els pseudocereals són aliments que es conreen des de l’antiguitat i, avui dia, el seu consum està creixent. Són també molt interessants des d’un punt de vista nutricional, ja que són rics en carbohidrats, proteïnes d’origen vegetal, fibra, vitamines i minerals. De fet, tenen un perfil de proteïnes de major qualitat que els cereals, aportant més quantitat d’aminoàcids essencials per al nostre cos.

Dins del grup dels pseudocereals trobem: quinoa, amarant o fajol, per exemple. ¿Veiem algun més a prop?

Quinoa

La quinoa és el pseudocereal per excel·lència. Originària dels Andes, concretament de les zones del Perú i Bolívia, és un aliment molt interessant per a totes aquelles persones vegetarianes, ja que conté proteïna d’alt valor biològic, és a dir, de gran qualitat, com la de la carn, el peix o el ou. A més, no conté gluten i és rica en fibra, substància que ajuda a controlar la sensació de sacietat en dietes per controlar el pes, així com a regular el trànsit intestinal. És també rica en vitamines del grup B i minerals com el calci, el magnesi, el ferro i el fòsfor, tots ells fonamentals per al correcte funcionament del cos.

El seu sabor és molt agradable i s’utilitza per elaborar un gran nombre de preparacions, des d’amanides fins panets. Abans del seu consum, s’ha de rentar correctament amb aigua per eliminar saponines, substància que es troba en alguns aliments d’origen vegetal. A més, té una gran resistència a condicions adverses, de manera que el seu cultiu sol ser bastant bo.

Amarant

L’amarant és també un pseudocereal que es cultiva des de fa més de mil anys, i des de fa uns pocs ha incrementat la seva presència en l’alimentació diària de moltes persones. Té una gran resistència a climes freds i secs, així com a sòls humits i pobres, de manera que el seu cultiu sol ser molt positiu. És ric en midó i proteïnes d’alta qualitat, a més de ser ric en fibra, vitamines A i C, magnesi, calci i ferro, entre d’altres.

Des d’un punt de vista culinari, l’amarant podria ser consumit de la mateixa manera que l’arròs, pel que podem bullir-lo per consumir en amanides, amb verdures, en guisats, etc., tant en fred com calent, i fins i tot tant en preparacions dolces com salades.

Fajol

El fajol o blat sarraí és originari d’Àsia. Destaca per la seva aportació nutricional en proteïnes de gran qualitat i el seu consum s’estén a la seva forma en gra i farines, amb les quals s’elaboren altres aliments com pa o pasta. De la mateixa manera que la resta de pseudocereals, també és ric en fibra, així com en vitamines del grup B i minerals com el ferro.

La seva versatilitat a la cuina és molt elevada, de manera que és una opció molt interessant des d’un punt de vista gastronòmic, que ens permet substituir-lo per altres cereals i variar la nostra alimentació diària.

De la mateixa manera que els cereals, els professionals de la salut recomanen potenciar el consum de pseudocereals en les seves formes integrals per incrementar el seu valor nutricional. Anima’t a introduir-los en la teva alimentació diària i gaudeix de totes les seves propietats i beneficis!

Comparteix-ho!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *