Blog
Coneixes les propietats del moniato?

Coneixes les propietats del moniato?

Nomen      07/11/2018

El moniato és un aliment que està molt present durant la tardor, sobretot en la festivitat de Tots Sants, però saps quines són les seves propietats? En l’article sobre els aliments de tardor ja t’expliquem algunes coses, però avui et donem més detalls. A més, et proposem 3 receptes per incloure-ho en la teva alimentació.

Característiques alimentàries

El moniato és un tubercle de sabor dolç i, encara que el tipus consumit més habitualment és d’un color taronja intens, també hi ha varietats de color crema o violeta. A causa de la poca freqüència amb que trobem aquests dos últims tipus, parlarem del color ataronjat.

Pel seu sabor dolç, s’acostuma a consumir per postres, per berenar i de vegades per esmorzar també. Però en realitat, per la seva composició nutricional, de la qual et parlarem a continuació, es classificaria com farinaci, com la patata. És a dir, se li pot donar el mateix ús.

Característiques nutricionals

El nutrient predominant en el moniato són els hidrats de carboni. Malgrat el seu sabor dolç, té un baix contingut en sucres. Altres característiques que posseeix és que sol ser font de potassi, vitamina C i àcid fòlic. Té un alt contingut de vitamina A i E. També té una gran quantitat de betacarotens que, a part de tenir un gran poder antioxidant, són els responsables del seu color ataronjat i intervé en la cura de la pell.

 

3 receptes amb moniato

Crema de moniato amb beguda vegetal d’arròs

Ingredients:

– 1 quilo de moniato sense pell

– ½ L de beguda d’arròs Nomen

– ½ L de brou de verdures

– 1 ceba gran

– Oli d’oliva

– Sal

– Pebre negre (opcional)

Elaboració:

  1. Pica la ceba i talla el moniato en trossos petits.
  2. Ofega la ceba en una olla amb una mica d’oli i sal (opcionalment, pots fer-li una mica de pebre negre mòlt). Recorda anar remenant perquè no s’enganxi ni es cremi.
  3. Quan la ceba estigui gairebé picada, afegeix el moniato, barreja bé i tapa l’olla.
  4. Deixa que es cogui durant uns 10 minuts.
  5. Després afegeix brou de verdures, remou i torna a tapar mentre s’acaben de coure els ingredients.
  6. Quan estigui ben cuit, afegeix la beguda d’arròs, remou i deixa-ho fins que arrenqui el bull.
  7. A continuació, retira l’olla del foc i afegeix la barreja a la batedora.
  8. Finalment, tritura fins que quedi una textura fina i homogènia. Si vols una textura més liquida pots afegir més beguda d’arròs o brou de verdures.
  9. Un cop tinguis la crema a punt, serveix.

 

Xips de moniato d’acompanyament

Ingredients:

– Moniatos

– Oli d’oliva verge

– Sal

– Espècies al gust

Elaboració:

  1. Posa el forn a escalfar a 180 º C mentre prepares el moniato.
  2. Pela’ls i tallar-com més t’agradi: a làmines, tacs, palets …
  3. Posa-ho en un bol i afegeix oli i sal.

Tingues en compte que no has d’afegir molt oli, només un rajolí per sobre.

Pots afegir també espècies al gust. Com pebre, herbes provençals, alfàbrega, pebre vermell …

  1. Remou bé perquè tots els trossos s’impregnin d’oli, sal i espècies (en el cas que les hagis agregat).
  2. Disposa el moniato sobre una safata protegida amb paper de forn i introdueix al forn.
  3. S’enforna fins que es dauri per fora i cuinat per dins. Tingues en compte que depenent de la mida dels trossos pot variar el temps de cocció.

 

Pastís de moniato

Ingredients:

– 500 g de moniato amb pell

– 100 g d’oli d’oliva verge

– 1 iogurt desnatat sense sucre (125 g)

– 50 g de sucre morè

– 3 ous

– 100 g de farina de blat integral Nomen

– La ratlladura de mitja taronja

– 1 sobre de llevat en pols (15 g)

– 1 cullerada de postres d’essència de vainilla

Elaboració:

  1. Preescalfa el forn a 180 º C mentre prepares la massa.
  2. Pela el moniato prèviament de fer, torceja’l i tritura-ho a la batedora amb el iogurt desnatat, l’oli, la ratlladura de taronja i l’essència de vainilla.
  3. Afegeix en un bol tots els ingredients secs i barreja’ls bé.
  4. A continuació, afegeix la barreja de la batedora al bol amb els ingredients secs i remena bé fins que quedin ben integrats i es faci una massa homogènia.
  5. Engreixa el motlle amb una mica d’oli i afegeix la massa.
  6. Finalment, s’enforna la massa entre 50 i 60 minuts fins que quedi un pa de pessic cuit i lleugerament daurat per fora.
  7. Un cop el pa de pessic estigui cuinat, deixa-ho refredar.

 

Ara que ja coneixes millor el moniato, ¡inclou-lo a la teva alimentació tardor i gaudeix-com més t’agradi!

Comparteix-ho!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.