Blog
els llegums

Descobreix els llegums en el seu any!

Els Llegums: L’aliment del 2016!

El 24 de novembre se celebra el Dia Mundial del Dietista-Nutricionista. En aquest dia es pretén fer veure a la població que aquesta figura representa un professional de la salut proper i capaç d’ajudar-te en la teva alimentació, així com a contribuir a la nutrició comunitària mitjançant missatges d’alimentació saludable. L’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) ha proclamat aquest any com el “Any Internacional dels Llegums”, aliment al que fa referència com a “llavors nutritives per a un futur sostenible” i, el Dia Mundial del Dietista Nutricionista gira entorn d’aquest temari.

L’objectiu de “l’any dels llegums” és conscienciar a la població dels múltiples beneficis d’aquest aliment, vinculant-ho al lema del Dia Mundial de l’Alimentació “El clima està canviant. L’alimentació i l’agricultura també”.

Què són els llegums?

Segons el Codi Alimentari Español (CAE), els llegums són aquelles llavors seques, netes, sanes i separades de la beina procedents de les lleguminoses.

Formen part de gairebé tots els racons i cultures del món representant aliments bàsics i molt recomanats per a la salut.

Dins d’aquest grup de llavors trobem les llenties, els cigrons, les mongetes o les mongetes blanques, entre moltes altres.

Per què són tan beneficiosos els llegums?

Si observes la piràmide dels aliments, veuràs que es tracta d’un aliment que hauria d’estar present de manera habitual en la nostra dieta, de 2 a 4 vegades a la setmana, alternant el seu consum amb carns, peixos i ous. Tenen un elevat valor nutritiu que conté carbohidrats, proteïna vegetal, fibra, vitamines com les del grup B i minerals com a calci, ferro, magnesi i zinc.

Però els llegums no solament tenen un gran valor nutritiu, sinó que, a més a més:

  • Gràcies a la seva composició nutricional, són molt beneficiosos per a la salut i ajuden a prevenir malalties cròniques i obesitat.
  • Contribueixen a diferents nivells en matèria de salut alimentària i resulten un aliment molt produït, collit i consumit en països en vies de desenvolupament.
  • Ajuden a un major rendiment de cultius i milloren el desenvolupament vegetatiu general, fomentant una agricultura sostenible i contribuint a suavitzar el canvi climàtic.

Has sentit parlar de la complementarietat proteica?

Es diu que la qualitat de la proteïna dels llegums no té el mateix valor que el de la carn, el peix o l’ou. Això es deu al fet que són deficitàries en certs aminoàcids essencials per als humans. Els aminoàcids són la unitat bàsica de les proteïnes i les seves múltiples combinacions donen lloc a una gran varietat de proteïnes que exerceixen múltiples funcions en el nostre organisme. Per tant, podríem afirmar que la proteïna continguda en un aliment serà de major o menor qualitat segons els aminoàcids que contingui. En aquest cas, la carn, el peix i l’ou aporten tots els aminoàcids essencials, mentre que els llegums no.

Llavors, per què són tan bons els llegums? Quan es combinen els llegums amb altres aliments que sí tenen aquests aminoàcids, com amb cereals com l’arròs, aquest valor augmenta podent ser comparable al de la proteïna d’origen animal. És a dir, en combinar la proteïna dels cereals amb la dels llegums, aquestes es complementen, de manera que obtenim proteïnes amb tots els aminoàcids essencials i, per tant, la proteïna que ingerim és d’alt valor biològic com la dels aliments d’origen animal.

Encara no t’has convençut dels avantatges d’incloure els llegums a la teva alimentació? No solament són una bona opció des del punt de vista nutricional, sinó que a més a més estan boníssimes!

Salteja unesllenties amb arròs, prepara unes tallarines amb cigrons i gambetes… Utilitza la teva imaginació per experimentar a la cuina i descobreix el magnífic món dels llegums, beneficia’t de les seves propietats gaudint d’un gran plat!

This uses the Divi tabs module, so you can style it however you want using Divi's built in design controls!Pretty nifty eh?
And of course you can add images or whatever you want here too.Tabs are nothing new, but tabs that display inside your mega menu are pretty awesome 🙂
More awesome stuff goes here
More awesome stuff goes here
More awesome stuff goes here