Blog
Fideuà, un plat de 10

Fideuà, un plat de 10

Nomen      17/03/2021

La fideuà és, juntament amb la paella, un dels plats estrella de la nostra gastronomia. Originari de la Comunitat Valenciana, avui es cuina a tots els racons del país, i com en el cas de la paella, pots trobar fideuàs molt diferents entre sí, segons els costums de la zona o del cuiner que la prepari. Té moltes similituds amb la paella, tot i que evidentment es prepara amb fideus i no amb arròs, però també s’ha de cuinar en una paellera, tal i com mana la tradició.

¿Què és la fideuà?

Bàsicament es tracta d’un plat de fideus que primer es sofregeixen i després es couen en un brou, acompanyats d’altres aliments molt variats, per exemple bolets, com a les fideuàs a la carta de Nomen, mariscs com gambes o llagostins, però també cloïsses, petxines, musclus, escamarlans, calamars, sèpia, verdures i hortalisses. Com passa amb la paella, cada cuiner té els seus trucs. Alguns preparen un sofregit de base per la fideuà, altres simplement sofregeixen els fideus en oli i quan estan torrats, hi afegeixen el brou i la resta d’ingredients. Si la fideuà és de marisc, l’ideal és fer servir un bon fumet de peix o marisc. Però també es pot preparar amb brou d’au o de verdures, és qüestió de gustos i d’adaptar la recepta a les preferències dels comensals.

El gruix dels fideus és un altre punt controvertit dins l’univers fideuà. A alguns els agrada la fideuà amb fideus gruixuts, altres aposten pels fideus cabell d’àngel, els més fins del mercat, altres per fideus del número 3 (sí, el gruix dels fideus es mesura en números). Sigui com sigui, és un aliment a base de blat, així que conté gluten. Si cuines fideuà per a algun celíac, al mercat existeixen fideus sense gluten, tingues-ho en compte!

Tot i que la fideuà no és un plat complicat de preparar, sí que resulta bastant laboriós. Ja no es tracta només d’anar a comprar els ingredients, que també. Preparar i tallar les verdures i hortalisses, netejar i coure els mariscs, fer el brou en el cas que sigui casolà… Els 45 minuts d’elaboració, com a mínim, no te’ls treu ningú.

Fideuà a punt en 15 minuts, és possible!

Ho és, amb les fideuàs a la carta de Nomen. Plats preparats amb els que podràs preparar aquesta recepta tradicional, amb un toc gourmet, sense passar-te hores a la cuina. Nomen t’ofereix dues varietats de fideuà, que es presenten en paquets de 250 grams (per a 2-3 persones): la fideuà barreja de bolets i la fideuà de ceps. Dues opcions perfectes per a gaudir d’una fideuà espectacular en només un quart d’hora.

Nomen utilitza els millors fideus de blat i una selecció de bolets deshidratats (rossinyols, trompetes grogues, trompetes negres, ceps…) en el cas de la fideuà barreja de bolets o ceps sols en el cas de la fideuà de ceps. Pel brou tampoc no t’has d’amoïnar. Perquè les fideuàs de Nomen porten incorporat un brou deshidratat a base de les millors verdures, que donen a aquests plats una categoria de cinc forquilles.

Com es preparen les fideuàs de Nomen?

Només has d’obrir l’envàs (per cert, és de cartró reciclable 100%, amb certificat FSC de cadena de custòdia provinent de boscos sostenibles), sofregir el contingut durant 30 segons en una paella amb una mica d’oli o de mantega, afegir mig got de vi blanc i, una vegada s’hagi evaporat, afegir-hi aigua calenta (entre 0,8 i 1 litre). Abaixa el foc, espera a què l’aigua s’evapori i als 15 minuts apaga el foc, i ja està!

Si vols una textura més cremosa, pots afegir una cullerada de mantega o de formatge parmesà. I si no entens la fideuà sense peix o marisc, li pots afegir unes cues de gamba o llagostí saltades o unes anelles de calamar o daus de sèpia també saltats. Fins i tot uns musclus o unes escopinyes oberts al vapor, que pots preparar mentre es couen els fideus. Així, aconseguiràs un plat de xef en vint minuts i podràs anar variant la recepta al teu gust cada cop que la preparis.

Fideuá amb allioli

Amb què acompanyar la fideuà

Molts diuen que una fideuà no es pot menjar sense una bona cullerada d’allioli. Altres prefereixen una maionesa d’all, que és més suau al paladar. Pots preparar-les a casa o comprar-les fetes, o provar variacions com la maionesa d’all negre, la maionesa amb all i pebre vermell o fins i tot la maionesa amb all i curry. Tot i que això d’acompanyar la fideuà amb alguna d’aquestes salses és opcional, sense elles també és un plat deliciós.

Comparteix-ho!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *