Blog
Saps què és la kombutxa?

Saps què és la kombutxa?

Nomen      26/08/2019

Segur que en algun mercat amb “food trucks” o paradetes de menjar has llegit o escoltat la paraula kombutxa. Però saps què és?, t’has atrevit a tastar-la? En aquest article t’expliquem tot sobre aquesta beguda que s’està tornant cada cop més popular. No et perdis els seus beneficis!

Què és la kombutxa?

La kombutxa és una beguda fermentada per diversos microorganismes que ha revolucionat el món “foodie”. Encara que al món occidental ha augmentat la seva popularitat més recentment, aquesta beguda té un origen mil·lenari. Es creu que s’utilitzava al Japó per donar energia als samurais en les seves batalles i consistia en un te preparat d’una varietat de fong.

Aquesta beguda és tradicionalment un te fermentat per una colònia simbiòtica de llevats i bacteris anomenada SCOBY. Per transformar el te en kombutxa és necessari que contingui sucres simples i donar-li temps. Una o dues setmanes almenys. Durant la fermentació, el te obté àcids provinents de la fermentació de sucres i carbonats, que aporten gas a la beguda. A més, alguns probiòtics de la colònia SCOBY passen a formar part de la beguda.

El sabor de la kombutxa es difícil de descriure ja que adopta una barreja de sabors pels seus components. Té sabor dolç pel sucre. També és àcida i alcohòlica per l’efecte de la fermentació. I té un subtil sabor amarg que aporten els polifenols del te.

Actualment es pot trobar kombutxa, no només de les diferents varietats de te, sinó també d’infusions d’herbes o diferents fruites. La varietat cada cop és més gran, el que facilita el consum d’una part més gran de la població.

Quines propietats té?

La kombutxa tradicional té característiques molt interesants i algunes compartides amb el te.

  • És una font d’aigua, i una bona forma de complementar la ingesta hídrica.
  • Té un baix valor energètic.
  • Conté sucres simples, ja que s’elabora amb te endolcit amb sacarosa.
  • No conté greixos ni proteïnes a la seva composició
  • Conté petites quantitats d’alcohol, produïdes per l’efecte de la fermentació d’alguns fongs i llevats.
  • Pot contenir cafeïna procedent del te negre.
  • Igual que passa amb la cafeïna, el te negre conté polifenols, que són un tipus d’antioxidants que es mantenen a la kombutxa. Encara que les varietats són diferents ja que poden degradar-se i perdre la seva funció durant la fermentació.
  • Conté probiòtics de la colònia SCOBY.

Beneficis de la kombutxa

Els beneficis que aporta la Kombutxa són molt diversos, i poden ser diferents segons la base que s’ha utilitzat per fer la fermentació.

Com s’ha mencionat anteriorment, la seva composició es pràcticament aigua. Pot contribuir a la hidratació del cos juntament amb l’aigua, que ha de ser la beguda principal, i altres begudes saludables com infusions, aigües saboritzades i fruites i verdures.

Els microorganismes que conté la kombutxa contribueixen a poblar la flora bacteriana. La qual cosa promou les funcions hepàtiques i contribueixen a la bona digestió.

Té un efecte antioxidant pel seu contingut en polifenols procedents del te que, encara que les quantitats son menors, conserven la seva funció. A més, també conté vitamines amb efecte antioxidant com la A i la C.

Es recomana no prendre més d’un got de Kombutxa al dia de forma regular, ja que, encara que tenen moltes característiques interessants, conté una mica de alcohol.

 

Què et sembla acompanyar un bon got de kombutxa amb uns snacks saludables per compartir amb amics?

Comparteix-ho!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *