Segur que en algun mercat amb “food trucks” o paradetes de menjar has llegit o escoltat la paraula kombutxa. Però saps què és?, t’has atrevit a tastar-la? En aquest article t’expliquem tot sobre aquesta beguda que s’està tornant cada cop més popular. No et perdis els seus beneficis!
La kombutxa és una beguda fermentada per diversos microorganismes que ha revolucionat el món “foodie”. Encara que al món occidental ha augmentat la seva popularitat més recentment, aquesta beguda té un origen mil·lenari. Es creu que s’utilitzava al Japó per donar energia als samurais en les seves batalles i consistia en un te preparat d’una varietat de fong.
Aquesta beguda és tradicionalment un te fermentat per una colònia simbiòtica de llevats i bacteris anomenada SCOBY. Per transformar el te en kombutxa és necessari que contingui sucres simples i donar-li temps. Una o dues setmanes almenys. Durant la fermentació, el te obté àcids provinents de la fermentació de sucres i carbonats, que aporten gas a la beguda. A més, alguns probiòtics de la colònia SCOBY passen a formar part de la beguda.
El sabor de la kombutxa es difícil de descriure ja que adopta una barreja de sabors pels seus components. Té sabor dolç pel sucre. També és àcida i alcohòlica per l’efecte de la fermentació. I té un subtil sabor amarg que aporten els polifenols del te.
Actualment es pot trobar kombutxa, no només de les diferents varietats de te, sinó també d’infusions d’herbes o diferents fruites. La varietat cada cop és més gran, el que facilita el consum d’una part més gran de la població.
La kombutxa tradicional té característiques molt interesants i algunes compartides amb el te.
Els beneficis que aporta la Kombutxa són molt diversos, i poden ser diferents segons la base que s’ha utilitzat per fer la fermentació.
Com s’ha mencionat anteriorment, la seva composició es pràcticament aigua. Pot contribuir a la hidratació del cos juntament amb l’aigua, que ha de ser la beguda principal, i altres begudes saludables com infusions, aigües saboritzades i fruites i verdures.
Els microorganismes que conté la kombutxa contribueixen a poblar la flora bacteriana. La qual cosa promou les funcions hepàtiques i contribueixen a la bona digestió.
Té un efecte antioxidant pel seu contingut en polifenols procedents del te que, encara que les quantitats son menors, conserven la seva funció. A més, també conté vitamines amb efecte antioxidant com la A i la C.
Es recomana no prendre més d’un got de Kombutxa al dia de forma regular, ja que, encara que tenen moltes característiques interessants, conté una mica de alcohol.
Què et sembla acompanyar un bon got de kombutxa amb uns snacks saludables per compartir amb amics?