Si ets dels que segueixen les tradicions culinàries de les diferents èpoques de l’any, des del dia dels enamorats fins a Sant Joan, sabràs que durant la Setmana Santa hi ha algunes postres i dolços que no poden faltar a la teva taula. I si ets dels que no es deixen manar pel calendari ni a la cuina i a l’estòmag, no passa res. Perquè les receptes que proposem avui són tan bones que voldràs fer-les, i menjar-les!
3 postres que no poden faltar a Setmana Santa
Bunyols de Quaresma, “torrijas” tradicionals amb sucre i rovells de Santa Teresa (“yemas de Santa Teresa”). 3 dolços d’origen humil, econòmics i molt fàcils de fer, amb els que tornaràs a ser un nen gràcies al viatge dels gustos. De cadascun te’n donem la recepta bàsica i alguna variació amb altres ingredients. Però, com sempre, a la teva cuina manes tu, així que no et tallis i si se t’ocorreix alguna altra opció, o hi vols afegir un ingredient diferent, o substituir-ne un per un altre… endavant!
Recepta de bunyols de Quaresma
Número de comensals: 6 persones
Temps d’elaboració: 45 minuts
Ingredients per als bunyols de Quaresma
- 80 gr de farina
- 150 ml de llet
- 30 gr de mantega
- 15 gr de sucre
- la pell ratllada d’1 llimona
- 1 cullerada de licor d’anís
- 1 ou
- un polsim de sal
- oli per fregir
- sucre per arrebossar
Elaboració dels bunyols de Quaresma
- Posa la llet a calentar en un cassó amb la mantega, el sucre, l’anís, la ratlladura de llimona i un polsim de sal. Espera a que comenci a bullir i enretira el cassó del foc.
- Afegeix la farina d’una vegada i remena amb una espàtula o unes varilles fins que s’hagi integrat per complet a la massa. Deixa-la refredar (pots posar-la a la nevera o fins i tot al congelador si vols accelerar el procés).
- Afegeix l’ou i amassa fins que s’hagi integrat, també. Calenta oli abundant en una paella.
- Ves agafant porcions de massa amb una cullera i fregeix-les en l’oli, per tongades, fins que estiguin daurades per tots els costats.
- Prepara un plat de sopa amb sucre i quan vagis enretirant els bunyols de la paella, arrebossa’ls en aquest sucre (és important que encara estiguin calents a l’arrebossar-los, per a que el sucre s’hi quedi enganxat).
Variacions d’aquesta recepta
I si canvies la pell de llimona per pell de taronja? També pots substituir el licor d’anís per un vi dolç, tipus moscatell o un altre licor, com ratafia. I posar sobre els bunyols cacau en pols abans de servir-los o banyar-los amb una salsa de xocolata (feta amb xocolata desfeta barrejada amb mantega).
Recepta de “torrijas” amb sucre
Número de comensals: 6 persones
Temps d’elaboració: 1 hora
Ingredients per a les “torrijas” amb sucre
- 1 barra de pa del dia anterior
- 1 l de llet
- 1 branca de canyella
- la piel d’1 llimona
- 4 cullerades de sucre
- 3 ous
- oli per fregir
- sucre per arrebossar
Elaboració de les “torrijas” amb sucre
- Talla el pa a rodanxes d’1,5 o 2 cm de gruix. Bat els ous en un plat de sopa.
- Aromatitza la llet fent-li un bull amb una branca de canyella, 4 cullerades de sucre i la pell de la llimona. Quan comenci a bullir, enretira del foc. Espera a què s’atemperi una mica.
- Remulla les rodanxes de pa amb la llet aromatitzada, han de quedar ben empapades però senceres.
- Calenta oli abundant en una paella. Passa les rodanxes de pa per l’ou batut i fregeix-les, per tongades, fins a què estiguin ben daurades per tots dos costats.
- Enretira-les de la paella i deixa que s’escorrin de l’excés d’oli al damunt d’un paper de cuina.
- Arrebossa-les, encara calentes, amb abundant sucre i ja estaran a punt!
Variacions d’aquesta recepta
Si vols preparar unes “torrijas” amb menys sucre, lo afegeixis el de la llet i, després d’arrebossar-les amb sucre, espolsa-les una mica per eliminar-ne. Una altra versió de les “torrijas” consisteix a banyar-les amb mel (pots diluir-la amb una miqueta d’aigua per a què sigui més fluïda) després de fregir-les, és a dir, substituir el sucre per mel. Un punt intermig seria banyar-les amb almívar, fet portant a ebullició 1 part de sucre amb ½ part d’aigua.
Recepta de rovells de Santa Teresa
Número d’unitats: 12 peces
Temps d’elaboració: 30 minuts
Ingredients per als rovells de Santa Teresa
- 12 rovells d’ou
- 200 gr de sucre
- 200 gr de sucre glas
Elaboració dels rovells de Santa Teresa
- Prepara un almívar calentant en un cassó 100 ml d’aigua amb els 200 gr de sucre. Remena fins a què el sucre s’hagi dissolt i comenci a formar bombolles.
- Posa els rovells en un bol i bat-los lleugerament. Afegeix-los al almívar, sense deixar de remenar (millor amb unes varilles manuals) i espera a què la preparació vagi espessint. Enretira-la del foc i deixa-la refredar.
- Divideix la massa en porcions de mossegada, agafant com a mida una cullera de postre, per exemple.
- Arrebossa els rovells en el sucre glas i rectifica’n la forma amb les mans, si cal (si ja estan arrebossats en el sucre no se t’enganxaran). Posa-hi més sucre glas per sobre i posa’ls dins càpsules de paper per a bombons.
- Reserva’ls a la nevera fins el moment de servir-los. I no els posis uns al damunt dels altres, perquè podrien deformar-se.
Variacions d’aquesta recepta
I si proves d’afegir 1 cullerada de crema de cacau a la massa? O, enlloc d’arrebossar els rovells en sucre glas, banyar-los amb una cobertura de xocolata. Fon-la al microones, banya els rovells amb la xocolata i quan es refredi, haurà format una capa rígida i cruixent sobre el farcit de rovell.
Altres postres bàsiques per a tot l’any
Pensa en les postres que feia la teva àvia (o la teva mare, o la teva tieta…). És possible que entre elles hi hagués algún pa de pessic, com aquest de llimona, o un flam d’ou amb caramel, o unes rosquilles d’anís. Són receptes que no s’haurien de perdre, perquè tenen història darrera el seu gust i ens ajuden a recordar qui som i d’on venim. Però si hi ha unes postres de l’àvia per excel.lència, que a més agraden a gairebé tothom i que aporten moltíssims nutrients, és l’arròs amb llet. Cremós, dolç, amb un toc de canyella i llimona… com el feien a casa teva? Si pots, recupera la recepta tradicional de la teva família. I si vols innovar o provar receptes noves, fixa’t en aquestes propostes: arròs amb llet exprés amb dolç de llet, arròs amb llet de coco i mango i arròs amb llet i fruites. Quin faràs avui?
Descubre toda nuestra gama de productos