Si ets dels que segueixen les tradicions culinàries de les diferents èpoques de l’any, des del dia dels enamorats fins a Sant Joan, sabràs que durant la Setmana Santa hi ha algunes postres i dolços que no poden faltar a la teva taula. I si ets dels que no es deixen manar pel calendari ni a la cuina i a l’estòmag, no passa res. Perquè les receptes que proposem avui són tan bones que voldràs fer-les, i menjar-les!
3 postres que no poden faltar a Setmana Santa
Bunyols de Quaresma, “torrijas” tradicionals amb sucre i rovells de Santa Teresa (“yemas de Santa Teresa”). 3 dolços d’origen humil, econòmics i molt fàcils de fer, amb els que tornaràs a ser un nen gràcies al viatge dels gustos. De cadascun te’n donem la recepta bàsica i alguna variació amb altres ingredients. Però, com sempre, a la teva cuina manes tu, així que no et tallis i si se t’ocorreix alguna altra opció, o hi vols afegir un ingredient diferent, o substituir-ne un per un altre… endavant!
Recepta de bunyols de Quaresma
Número de comensals: 6 persones
Temps d’elaboració: 45 minuts
Ingredients per als bunyols de Quaresma
80 gr de farina
150 ml de llet
30 gr de mantega
15 gr de sucre
la pell ratllada d’1 llimona
1 cullerada de licor d’anís
1 ou
un polsim de sal
oli per fregir
sucre per arrebossar
Elaboració dels bunyols de Quaresma
Posa la llet a calentar en un cassó amb la mantega, el sucre, l’anís, la ratlladura de llimona i un polsim de sal. Espera a que comenci a bullir i enretira el cassó del foc.
Afegeix la farina d’una vegada i remena amb una espàtula o unes varilles fins que s’hagi integrat per complet a la massa. Deixa-la refredar (pots posar-la a la nevera o fins i tot al congelador si vols accelerar el procés).
Afegeix l’ou i amassa fins que s’hagi integrat, també. Calenta oli abundant en una paella.
Ves agafant porcions de massa amb una cullera i fregeix-les en l’oli, per tongades, fins que estiguin daurades per tots els costats.
Prepara un plat de sopa amb sucre i quan vagis enretirant els bunyols de la paella, arrebossa’ls en aquest sucre (és important que encara estiguin calents a l’arrebossar-los, per a que el sucre s’hi quedi enganxat).
Variacions d’aquesta recepta
I si canvies la pell de llimona per pell de taronja? També pots substituir el licor d’anís per un vi dolç, tipus moscatell o un altre licor, com ratafia. I posar sobre els bunyols cacau en pols abans de servir-los o banyar-los amb una salsa de xocolata (feta amb xocolata desfeta barrejada amb mantega).
Recepta de “torrijas” amb sucre
Número de comensals: 6 persones
Temps d’elaboració: 1 hora
Ingredients per a les “torrijas” amb sucre
1 barra de pa del dia anterior
1 l de llet
1 branca de canyella
la piel d’1 llimona
4 cullerades de sucre
3 ous
oli per fregir
sucre per arrebossar
Elaboració de les “torrijas” amb sucre
Talla el pa a rodanxes d’1,5 o 2 cm de gruix. Bat els ous en un plat de sopa.
Aromatitza la llet fent-li un bull amb una branca de canyella, 4 cullerades de sucre i la pell de la llimona. Quan comenci a bullir, enretira del foc. Espera a què s’atemperi una mica.
Remulla les rodanxes de pa amb la llet aromatitzada, han de quedar ben empapades però senceres.
Calenta oli abundant en una paella. Passa les rodanxes de pa per l’ou batut i fregeix-les, per tongades, fins a què estiguin ben daurades per tots dos costats.
Enretira-les de la paella i deixa que s’escorrin de l’excés d’oli al damunt d’un paper de cuina.
Arrebossa-les, encara calentes, amb abundant sucre i ja estaran a punt!
Variacions d’aquesta recepta
Si vols preparar unes “torrijas” amb menys sucre, lo afegeixis el de la llet i, després d’arrebossar-les amb sucre, espolsa-les una mica per eliminar-ne. Una altra versió de les “torrijas” consisteix a banyar-les amb mel (pots diluir-la amb una miqueta d’aigua per a què sigui més fluïda) després de fregir-les, és a dir, substituir el sucre per mel. Un punt intermig seria banyar-les amb almívar, fet portant a ebullició 1 part de sucre amb ½ part d’aigua.
Recepta de rovells de Santa Teresa
Número d’unitats: 12 peces
Temps d’elaboració: 30 minuts
Ingredients per als rovells de Santa Teresa
12 rovells d’ou
200 gr de sucre
200 gr de sucre glas
Elaboració dels rovells de Santa Teresa
Prepara un almívar calentant en un cassó 100 ml d’aigua amb els 200 gr de sucre. Remena fins a què el sucre s’hagi dissolt i comenci a formar bombolles.
Posa els rovells en un bol i bat-los lleugerament. Afegeix-los al almívar, sense deixar de remenar (millor amb unes varilles manuals) i espera a què la preparació vagi espessint. Enretira-la del foc i deixa-la refredar.
Divideix la massa en porcions de mossegada, agafant com a mida una cullera de postre, per exemple.
Arrebossa els rovells en el sucre glas i rectifica’n la forma amb les mans, si cal (si ja estan arrebossats en el sucre no se t’enganxaran). Posa-hi més sucre glas per sobre i posa’ls dins càpsules de paper per a bombons.
Reserva’ls a la nevera fins el moment de servir-los. I no els posis uns al damunt dels altres, perquè podrien deformar-se.
Variacions d’aquesta recepta
I si proves d’afegir 1 cullerada de crema de cacau a la massa? O, enlloc d’arrebossar els rovells en sucre glas, banyar-los amb una cobertura de xocolata. Fon-la al microones, banya els rovells amb la xocolata i quan es refredi, haurà format una capa rígida i cruixent sobre el farcit de rovell.
Altres postres bàsiques per a tot l’any
Pensa en les postres que feia la teva àvia (o la teva mare, o la teva tieta…). És possible que entre elles hi hagués algún pa de pessic, com aquest de llimona, o un flam d’ou amb caramel, o unes rosquilles d’anís. Són receptes que no s’haurien de perdre, perquè tenen història darrera el seu gust i ens ajuden a recordar qui som i d’on venim. Però si hi ha unes postres de l’àvia per excel.lència, que a més agraden a gairebé tothom i que aporten moltíssims nutrients, és l’arròs amb llet. Cremós, dolç, amb un toc de canyella i llimona… com el feien a casa teva? Si pots, recupera la recepta tradicional de la teva família. I si vols innovar o provar receptes noves, fixa’t en aquestes propostes: arròs amb llet exprés amb dolç de llet, arròs amb llet de coco i mango i arròs amb llet i fruites. Quin faràs avui?
Utilizamos cookies para optimizar nuestro sitio web y realizar estadísticas. Más información en el siguiente enlace.
Funcional
Sempre actiu
El almacenamiento o acceso técnico es estrictamente necesario para el propósito legítimo de permitir el uso de un servicio específico explícitamente solicitado por el abonado o usuario, o con el único propósito de llevar a cabo la transmisión de una comunicación a través de una red de comunicaciones electrónicas.
Preferencias
El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
Estadísticas
El almacenamiento o acceso técnico que es utilizado exclusivamente con fines estadísticos.El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
Marketing
El almacenamiento o acceso técnico es necesario para crear perfiles de usuario para enviar publicidad, o para rastrear al usuario en un sitio web o en varios sitios web con fines de marketing similares.