Blog
Com fer pa casolà

Com fer pa casolà

Nomen      26/11/2018

Has provat alguna vegada de fer pa casolà sense tenir una panificadora? Fer pa casolà, encara que pot ser una mica laboriós, dona molt bons resultats. S’aconsegueix una fogassa de pa que, ben conservada, triga més temps a endurir-se i manté les aromes típics del pa rústic de forma més duradora.

Si no et surt bé a la primera no et donis per vençut. Els primers dos o tres pans solen tenir petits falls. Un cop li has agafat el truc és un recurs genial i una activitat entretinguda en la qual també poden participar els més petits de la casa.

T’expliquem com fer 2 receptes diferents de pa. Una amb farina de blat integral i una amb farina d’arròs apta per a celíacs.

2 receptes de pa casolà

Pa amb farina de blat integral

Ingredients:

  • 500 g farina de blat integral Nomen
  • 300 ml aigua
  • 10 g sal
  • 250 g massa mare o 10 g de llevat fresc o 5 g de llevat de forner en pols
  • Oli d’oliva verge extra

Elaboració:

  1. Dissol la massa mare o el llevat en un bol. En el cas dels llevats deixa reposar uns 10 minuts.
  2. A continuació, quan aquest ben diluït, afegeix la sal i la farina gradualment.
  3. Remena en el bol mentre tires la farina fins que la massa tingui consistència.
  4. Comença a pastar amb les mans greixades amb oli d’oliva perquè no se’t s’enganxi la massa i acaba d’afegir la farina.
  5. Amassa fins que els ingredients quedin més o menys integrats i no quedin grumolls. Si veus que et costa molt pastar, pots deixar reposar la massa uns 5 o 10 minuts en el marbre. Cobreix amb un drap de cuina net, això farà que es posi més tova. A continuació, segueix pastant fins que quedi llest.
  6. Deixa reposar la massa durant uns 30 minuts en un bol untat amb oli d’oliva i tapat amb un drap de cuina net.
  7. Quan la massa hagi crescut torna a pastar fins treure-li l’aire de l’interior i quedi una massa llisa.
  8. Torna a engreixar el bol amb una mica d’oli d’oliva i deixa que la massa reposi 4 o 5 hores a temperatura ambient. O bé 24 hores a la nevera, igualment tapada amb un drap de cuina net. La diferència entre les fermentacions és sobretot que la segona, en ser més lenta, permet desenvolupar els aromes i sabors típics del pa casolà.
  9. Un cop hagi fermentat la massa, passa-la a una safata protegida amb paper de forn. Abans de ficar-lo fes-li un parell de talls a la fogassa per facilitar que pugi el pa. Si la massa ha fermentat a la nevera, deixa que es temperi durant més o menys una hora.
  10. Uns 20 minuts abans de posar el pa al forn, preescalfa’l a màxima temperatura.
  11. Enforna el pa a temperatura màxima durant uns 20 o 30 minuts i polvoritza aigua 2 o 3 vegades durant aquest temps per ajudar a la formació de l’escorça.
  12. Quan hagin passat aquests 20 o 30 minuts a temperatura màxima, baixa la temperatura a 200 º C i deixa que el pa s’acabi de coure, trigarà entre 30 i 45 minuts més.
  13. Quan el pa estigui completament cuit treu-lo del forn i deixa-ho refredar. Pots saber que està cuit perquè si li dones copets amb el palmell de la mà sona buit.

 

Pa amb farina d’arròs

La farina d’arròs, al tenir una quantitat de proteïna menor que el blat i no contenir gluten, fa que la massa sigui més liquida i es necessiti un motlle pel forn. A més, la molla no puja com la del pa amb farina de blat, sinó que és més semblant a la molla de qualsevol pa de motlle.

Ingredients:

  • 250 g de farina d’arròs Nomen
  • 150 ml de llet
  • 30 g de llevat fresc
  • 1 ou
  • ½ cullerada de postres de sal
  • 1 cullerada sopera d’oli d’oliva verge extra
  • Aigua

Elaboració:

  1. Preescalfa el forn a 180 º C mentre prepares la massa.
  2. És millor que la llet estigui tèbia, afegeix-li el llevat fresc esmollada i remou fins que es dissolgui. Deixa reposar uns 5 minuts.
  3. Mentre reposa, barreja en un bol la farina d’arròs, la sal, l’ou i l’oli. Remou els ingredients amb l’ajuda d’una cullera de pal.
  4. A continuació, afegeix poc a poc la barreja de llet i llevat mentre vas remenant la massa.
  5. Si cal, afegeix una mica més d’aigua perquè la consistència de la massa sigui similar a la d’un pa de pessic.
  6. Greixa un motlle tipus “plum cake” d’almenys 7 cm d’alt i aboca la massa.
  7. Enforna el pa durant uns 35 minuts a 180ºC.
  8. Quan el pa estigui completament cuit per l’interior apaga el forn. Deixa reposar el pa amb la porta del forn entreoberta. Si vols assegurar-te que la molla està completament cuita, clava un pal de fusta i treu-lo. Si està sec és que la massa està cuita.
  9. Quan el pa s’hagi temperat, treu-lo del forn i Treure’l del motllo.

 

Aquestes receptes són de pa bàsic i clàssic. Pots fer la teva pròpia recepta de pa casolà afegint fruits secs, llavors, fruites deshidratades, vegetals … Fins i tot pots cuinar pa dolç amb xocolata o cabell d’àngel. Sigues creatiu i innova una recepta de pa casolà usant les receptes bàsiques que t’hem proposat!

Comparteix-ho!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *