Blog
Coneixes el Dia d’Acció de Gràcies?

Coneixes el Dia d’Acció de Gràcies?

Nomen      22/11/2018

Segurament hauràs sentit parlar del Dia d’Acció de Gràcies en pel·lícules i sèries americanes. Però, saps què se celebra i quines són les seves tradicions? T’expliquem com celebren els nord-americans aquesta celebració tan especial.

 

Què és acció de gràcies?

La festivitat d’Acció de Gràcies és la celebració per excel·lència a als Estats Units, aquesta resulta gairebé més important que el Nadal. Les famílies i amics s’ajunten a mitja tarda per preparar el sopar i sopar tots junts. Se sol començar més d’hora del que és habitual, ja que el menú és més abundant i al final resulta un menjar més llarg.

Dins de la festa, no només es contempla la reunió de tota la família per sopar, sinó que abans gaudeixen de la cavalcada d’Acció de Gràcies pels carrers neoyorkins patrocinada pels grans magatzems Macy’s. Una altra curiositat, és que a l’inici del sopar, cada assistent explica el seva motiu per donar gràcies.

Una altre de les tradicions del Dia d’Acció de Gràcies és l’indult que dona el president dels Estats Units a un gall d’indi que posteriorment serviran en el sopar de la Casa Blanca.

En general la majoria de les botigues i comerços estan tancats durant aquest dia, perquè tothom el pugui passar en família. Per contra, l’endemà es dona una situació completament diferent. Tots els comerços obren amb grans ofertes i amb horaris més amplis. Aquest dia és mundialment conegut com divendres negre o “black friday”. Molta gent aprofita aquestes ofertes per comprar part dels regals de Nadal.

 

Com va sorgir la celebració d’aquest dia?

La primera celebració del Dia d’Acció de Gràcies es va fer en 1621 després de la primera collita reeixida en la nova terra que havien envaït els colons. En aquesta celebració, els pelegrins van convidar a la població indígena a un gran banquet per agrair-los l’ajuda que havien prestat. Aquest fet es va convertir en una celebració anual.

Encara que a finals de segle aquesta festivitat estava més que instaurada, no va ser fins a 1941 que el president Franklin D. Roosevelt va establir aquesta celebració com el dia festiu tal com es coneix fins avui.

 

Quan se celebra?

El Dia d’Acció de Gràcies té diferents dies de celebració, en Estats Units se celebra el quart dijous de cada mes de novembre.

Però aquesta celebració, tot i que és típica d’Amèrica del Nord, també se celebra al Canadà el segon dilluns d’octubre. Actualment, aquesta festivitat s’ha estès pel món a causa de les pel·lícules, programes i sèries de televisió. No és estrany que a Europa hi hagi gent que celebri aquest dia.

 

Quins aliments podem trobar a la taula?

Gall d’indi

És habitual visualitzar un enorme gall d’indi al forn farcit quan parlem d’Acció de Gràcies. Sens dubte, és un dels més típics i tradicionals d’aquest sopar. Però a la taula també es col·loquen plats elaborats amb els aliments de tardor.

El gall d’indi tradicional s’omple amb blat de moro i sàlvia. No obstant això, cada família fa les seves petites variacions perquè aquest sigui únic. Abans de ficar-lo al forn per cuinar-ho unten amb mantega o altres greixos condimentats amb espècies per potenciar el seu sabor. El gall d’indi es serveix amb salsa de nabius vermells i amb “gravy”, que és una mena de salsa elaborada amb els sucs que desprèn el gall dindi durant la cocció.

Verdures de temporada

A la taula també es troben grans plats d’amanida, mongetes verdes bullides, carabasses i moniatos rostits, pastanagues i nap brasejat, puré de patata i altres acompanyaments perquè puguin servir-se com a guarnició del gall d’indi. Has provat el puré de patata amb saltat de bolets?

Postres

Un cop s’acaba de menjar, retiren els plats i safates de menjar del sopar per servir les postres. Solen ser molt variats. Els pastissos tipus “pie” sens dubte són un dels postres obligats. La més popularment utilitzada aquest dia és el pastís de carbassa. També són molt populars les de poma, nou pecana o xocolata. Què et sembla celebrar aquest dia cuinant aquest pastís de xocolata i coco?

Encara que no es tracti de menjar, la decoració i ornamentació de les taules és un factor molt important. Solen utilitzar motius de la tardor amb colors marrons vermellosos i ataronjats.

 

A més dels plats tradicionals que s’han comentat, pots incloure fruites i verdures de tardor per acompanyar el menú. O per decorar! Què et sembla col·locar un fruiter amb raïm, magranes, pomes i carabasses de diferents tipus? Si celebres la festa amb la família, us desitgem que passeu un gran moment en família.

Comparteix-ho!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.