Blog
Espècies i condiments en la cuina

Espècies i condiments en la cuina

Nomen      13/05/2019

En la cuina utilitzem una gran varietat d’espècies i condiments de manera quotidiana, encara que en general no sabem massa sobre aquests. Continua llegint per a descobrir algunes característiques dels condiments més habituals en la cuina i alguns dels seus usos.

Espècies i condiments a la cuina

All

L’all és un condiment amb un aroma i un sabor molt característics, sobretot pel seu marcat picant. Encara que el seu origen es situa a Àsia Central, és molt utilitzat en plats de la dieta mediterrània com a element aromàtic. Pot trobar-se de forma fresca i dessecada en pols. S’utilitza principalment per a condimentar vegetals i carns, encara que també combina molt bé amb alguns peixos i mariscos.

Alfàbega

L’alfàbega és una herba molt aromàtica amb un sabor fresc. Es pot deshidratar amb facilitat per a conservar-la de manera més duradora. Juntament amb l’oli d’oliva verge extra, és la base per a l’elaboració de la salsa de pesto. Encara que es pot combinar amb una gran varietat d’aliments, té una gran afinitat amb el tomàquet, tant fresc com en salsa. És habitual trobar la planta d’alfàbega en molts jardins o balcons, d’aquesta manera es tallen les fulles necessàries just abans d’utilitzar-les i conserven més el seu aroma. T’animes a cuinar amb aquesta planta una amanida d’arròs, tomàquet, mozzarella i alfàbega?

Anís

Les llavors d’anís es coneixen des de l’antiguitat, poden trobar-se senceres o en pols. El seu sabor i aroma són inconfusibles. Encara que l’ús de la llavor es destina a l’elaboració de postres i salses, les fulles de la planta són ideals per a aromatitzar diferents tipus de carn. L’anís també és molt popular per a l’elaboració de licors com per exemple el licor d’anís o el chinchón.

Safrà

El safrà es considera l’espècia més cara del món, ja que, per a obtenir només 1 kg, es necessiten 40 kg de roses de safrà. Això és pel fet que cada flor conté únicament 3 estigmes de l’espècie. Pot trobar-se en brins i en pols, però, en qualsevol cas, la clau està en no abusar d’ell. El safrà té una aroma forta i exòtica que, si utilitzem més del compte, els diferents sabors del plat es veuran camuflats per ell. Això sí, és un condiment molt versàtil que es pot combinar amb tot tipus d’aliments, tant dolços com salats.

Canyella

La canyella és un condiment extret de l’escorça de l’arbre canyeller originari de l’Índia. Tradicionalment, era extreta i dessecada al sol. Pot trobar-se de forma molt estesa tant en branca com en pols. Encara que, pel seu ús en postres i rebosteria, es relaciona amb sabors dolços. Si s’afegeix en grans quantitats, pren un cert sabor picant. Prova la canyella amb uns postres atrevits: Batut de beguda d’arròs, pera i canyella!

Coriandre

El coriandre és una herba aromàtica que, encara que l’ús de la fulla és el més estès, també s’utilitzen tant les arrels com les llavors. Les fulles de coriandre tenen un sabor fresc entre cítric i anisat. S’usa tant per a carns i peixos com a sopes. Encara que el seu aspecte s’assembla al julivert, no pot substituir-se per aquest, ja que els seus sabors són molt diferents. El coriandre és un condiment molt utilitzat en la cuina llatinoamericana i la tailandesa. Descobreix més de la cuina tailandesa i els seus sabors en l’article ¿Coneixes la cuina tailandesa? Introdueix el coriandre en la teva cuina amb aquesta deliciosa recepta de Bol d’arròs thai amb peix arrebossat, llima i coriandre.

Cúrcuma

La cúrcuma és una arrel que habitualment rep un tractament per a obtindre l’espècie en pols. Passa per un procés de bullit, assecat i mòlt. Normalment s’usa per a aportar un color taronja intens, però també aporta un lleuger sabor picant. És molt coneguda per ser un dels ingredients necessaris per a elaborar el curri, una barreja d’espècies amb un sabor picant típic de les cuines asiàtiques. La cúrcuma es conserva molt bé durant un temps prolongat mantenint totes les seves propietats.

Llorer

Les fulles de llorer aporten un fort i característic aroma. Aquestes són indigeribles, per això s’afegeix durant les diferents coccions i es retira en el moment de servir. Han d’utilitzar-se dessecades ja que fresques tenen un sabor molt amarg. Poden utilitzar-se per a condimentar una àmplia varietat d’aliments. Encara que predomina el seu ús en sofregits, arròs bullit i marisc bullit.

Nou moscada

La nou moscada és una llavor consumida habitualment de forma seca i mòlta. Té un lleuger sabor cítric i s’usa habitualment en preparacions de salses com la beixamel o per a condimentar diferents tipus de carn. També és àmpliament usada en rebosteria ja que aporta un toc cítric i fresc. En algunes ocasions s’usa ratllada, encara que és més recomanable usar-la mòlta.

Orenga

L’orenga és una herba aromàtica de la qual s’usen les fulles, tant fresques com deshidratades. És un condiment molt utilitzat en la cuina italiana tant en salses de tomàquet com en les pizzes. Combina molt bé amb una gran varietat de verdures i carns, ja que els aporta un toc fresc molt subtil.

 

Julivert

El julivert és una herba aromàtica que aporta frescor als plats i del qual es consumeix tant les fulles com les tiges. Es caracteritza per la seva elevada quantitat de vitamina C, per la qual cosa en moltes ocasions s’afegeix pel seu poder antioxidant. Perquè aquest no perdi les seves propietats, habitualment s’afegeix just abans de finalitzar la cocció o just abans de servir-se.

¿T’animes a augmentar els condiments i les espècies en les teves preparacions?

Comparteix-ho!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *