Hi ha poques receptes tan sezilles però a la vegada tan delicioses. Puré de patates, coneixes algú a qui no li agradi? La base d’un puré de patates és, evidentment, la patata bullida, que després es tritura i es barreja amb algún líquid (la seva pròpia aigua de cocció, llet, brou…) i algun greix (mantega, margarina o oli d’oliva) per a aconseguir una textura untuosa i delicada.
El rei dels acompanyaments
Ho és. Perquè el puré de patates queda bé amb carns, amb peixos, amb verdures, hortalisses i llegums, amb ous… A més, no és un fregit, per tant la seva aportació calòrica és menor que si prepares les mateixes patates, però fregides. És ric en hidrats de carboni, però no conté greixos. I, a més, té un punt de distinció si l’emplates amb carinyo, com et direm una mica més endavant en aquest mateix post.
El puré de patates és fàcil de fer, però aconseguir el punt perfecte, ni xicletós ni farinós, té els seus trucs (no sobretriturar les patates bullides, per exemple, perquè en actuar sobre el midó amb una batedora elèctrica canvies la textura del puré i fas que es torni elàstic). Això vol dir que les patates s’han de triturar a mà, bé amb una forquilla o amb un triturador de patates, un estri dissenyat per a aquesta preparació. I això requereix el seu temps, a més del que necessites per a coure les patates. Els experts diuen que s’han de bullir senceres i amb pell, o sigui que els 30-45 minuts de cocció, segons quin sigui el tamany de les patates, no te’ls treu ningú.
Vols tenir-lo llest en 3 minuts?
Si no tens tant de temps per cuinar, si ja ho has provat vàries vegades i el puré no et queda com a tu t’agrada… no desesperis! Hi ha purés de patates precuinats que es preparen en un moment i estan deliciosos. Com els purés de patates Nomen, que a més tens disponibles amb i sense llet, amb els que sempre aconseguiràs la textura ideal i el millor gust casolà. Perquè Nomen elabora els seus purés de patates amb ingredients de la millor qualitat i utilitza el procés d’envasat més adequat per a oferir un producte amb un gust excel.lent i amb totes les propietats nutricionals intactes.
A més, tens dues maneres de preparar-los: al foc o al microones. Només has de calentar aigua (o aigua i llet en el cas del puré de patates Nomen sense llet afegida) i, quan arrenqui el bull, enretirar-la del foc i barrejar-hi els flocs de puré de patates instantani, una cullerada de mantega i sal al teu gust. Remena fins a aconseguir una textura fina i llestos! Més fàcil i més ràpid és impossible. Pots preparar-lo mentre cuines una carn o un peix a la planxa, uns ous durs o mentre saltes uns llegums o unes verdures.
Dona-li el teu toc personal
Com qualsevol recepta, pots adaptar-la als teus gustos afegint-li algun toc per a fer-la més personal. A molts els agrada afegir-li un rovell d’ou quan ja tenen el puré gairebé llest, la veritat és que li dona una cremositat única. Però hi ha mil maneres de donar-li al teu puré un gust únic. Per exemple, pots afegir-li una mica d’all en pols, tòfona ratllada, curry, pebre negre, pebre vermell, herbes aromàtiques… Si tens intolerància a la lactosa, pots fer el puré de patates amb brou de pollastre o de verdures i oli d’oliva (enlloc de llet i mantega). I si, en canvi, ets fan dels làctics, pots barrejar els flocs de puré de patates amb nata per a cuinar (barrejant la meitat de llet i la meitat de nata) i, al final, afegir-li una mica de formatge ratllat.
Com servir el puré de patates?
A veure, si es tracta d’un menú de diari, no et compliquis la vida. Serveix el puré de patates a cullerades i ja està. Però si vols utilitzar-lo en un menú de cap de setmana, o en una reunió familiar o amb els amics, llueix-te una mica més i serveix-lo “bonic”. Pots emplatar el puré de patates amb un motlle d’emplatar, circular o quadrat, i decorar-lo amb una branqueta de julivert o uns brins de cibulet. Una altra manera molt chic d’emplatar el puré és fer-ho amb una màniga pastissera, escollint una broqueta ample i estriada, i fent rosetons o formes en zigzag amb el puré. Si no tens ni motllos ni màniga, pots posar el puré als plats, donar-li una mica de forma amb el dors d’una cullera i després passar les pues d’una forquilla fent “esses” damunt del puré. O pots fer quenelles de puré, amb dues culleres de sopa, per a donar-los la seva forma ovalada característica. Un darrer truc? Gratina lleugerament el puré de patates (al forn, al grill del microones o amb un soplet de cuina) i aconseguiràs el 10.
Descubre toda nuestra gama de productos