Ets dels que varia la seva alimentació en funció de com et sents? Que aixequi la mà a qui no li hagi passat!
Hi ha moltes persones que en períodes d’ansietat, estrès o tristesa bolquen aquests sentiments en el menjar, el que es tradueix en una ansietat per menjar més del compte o aliments menys saludables dels que mengem habitualment. No obstant això, hi ha altres persones a les que li passa tot el contrari, en períodes de canvis emocionals perden la gana. ¿A què es deu això? Segueix llegint per esbrinar!
Què és l’alimentació emocional?
La relació emocions-alimentació és clara, i no només perquè els nostres sentiments afecten el que volem menjar, sinó també a l’inrevés. Menjar, per a la majoria, és un plaer i ens provoca emocions positives. En moments d’inestabilitat emocional nostre cos té tendència a consumir aliments grassos i rics en sucres. Quan fem servir aliments per calmar el nostre estat emocional, a això se li anomena alimentació emocional.
No obstant, això no és una bona opció ja que es converteix en una espècie de retroalimentació, és a dir, consumir aquests aliments ens produeix un estat de satisfacció, però aquest estat de satisfacció és només momentani. Quan els nivells de sucre en sang disminueixen al cap d’una estona tornen les ganes de menjar més. Com hem dit, el que mengem està relacionat amb les nostres emocions, i elles, a la vegada estan relacionades amb el tipus de menjar que hem decidit menjar.
El ritme de vida que hem adoptat també influeix molt en la manera en la qual ens alimentem. Molts portem un ritme de vida molt accelerat, corrent de dalt a baix i amb poc temps per a nosaltres mateixos. Això es reflecteix, d’una banda, en poc temps per cuinar o menjar com ens agradaria. I per una altra, en estrès que, al seu torn, repercuteix en l’alimentació.
Com reconèixer la gana emocional?
Normalment darrere hi ha emocions d’estrès o moments en què pots sentir-te menys valorat. És important llavors, saber reconèixer quan la gana que sents és fisiològica, és a dir, gana de veritat o emocional. Una bona tècnica quan sentis gana és pensar si menjaries o et vindria de gust un altre aliment saludable, si la resposta és sí, sents gana de veritat. Si, d’altra banda, la resposta és negativa, pensa en l’emoció que t’està motivant a consumir aquests aliments, i busca la manera de resoldre-ho, crida a un amic, escolta música o surt a fer exercici per desconnectar.
Hi ha aliments que poden fer-te sentir millor?
Hi ha alguns aliments que conté substàncies que poden ajudar-te a aconseguir una sensació de benestar com, per exemple, aquells que contenen triptòfan.
El triptòfan és una substància que el nostre cervell fa servir per fabricar serotonina, coneguda com hormona de la felicitat. Quan el nostre cervell fabrica serotonina fa que ens sentim més feliços, satisfets i menys estressats.
I on la trobem? Alguns aliments rics en triptòfan d’origen animal són el peix, la llet, els ous i la carn i d’origen vegetal podem trobar principalment en els llegums, cereals, llavors i fruits secs.
Com controlar l’alimentació en aquest moments?
-
-
- Tingues els menjars i els snacks preparats amb antelació, així serà molt més fàcil evitar caure en temptacions. Et recomanem que vegis receptes saludables que pots fer si disposes de poc temps.
- Busca un moment per a tu, molts d’aquests moments en què mengem amb ansietat, realment és perquè necessitem un moment per a nosaltres, permet-et desconnectar del món.
- Aprèn a reconèixer quan et ve de gust alguna cosa dolça per plaer i quan per estrès. És important escoltar el teu cos. Pots donar-te un capritx de forma moderada, però si saps reconèixer quan vols un tipus d’aliment només per ansietat, podràs aturar-lo, ja que menjar no et resoldrà el problema. Et donem uns consells per afrontar l’ansietat.
- Si estàs en un moment d’estrès, no compris aquests tipus d’aliments industrials, com la pastisseria industrial o aliments molt rics en sucres, ja que serà l’excusa perfecta per prendre’ls. Substitueix-los per altres aliments que poden saciar el gust, però que siguin molt més saludables, com ara la xocolata amb mínim 70% de cacau, uns dàtils, fruita fresca o deshidratada, etc. L’important és controlar l’alimentació per no picar entre hores.
-
Amb aquests consells segur que et resulta més fàcil controlar l’alimentació en aquells moments de canvis emocionals Que el menjar sigui un plaer, però no serveixi per emmascarar emocions!
Descubre toda nuestra gama de productos