Blog
Cómo fer sushi casolà

Com coure arròs per a sushi i makis

T’agrada el menjar japonès? Ets més de nigiris o de makis? Sigui quina sigui la teva resposta, si vols aprendre a preparar a casa aquests deliciosos mossos típics de la gastronomia nipona, el primer pas que has de tenir en compte és tant el tipus d’arròs com la cocció i la preparació més adient per a que et surtin bé. Després vindrà el farcit (en el cas dels makis) o el peix (en el cas dels nigiris), però aquesta és una segona fase. Avui veurem la primera: la preparació de l’arròs.

Què necessites per a fer arròs per a sushi?

 • Arròs. Per suposat, arròs, però no qualsevol arròs. El sushi –un terme que a occident s’utilitza per englobar diferents preparacions com makis, nigiris, onigiris, uramakis… però que en realitat es refereix a la manera de preparar l’arròs– s’elabora amb arròs de la varietat japònica. Per a que no hagis de perdre temps buscant i llegint etiquetes, a Nomen t’ho posem fàcil, perquè tenim un producte específic per a preparar receptes japoneses, l’arròs especial per a sushi.
 • Un bol gran i un colador. L’arròs per a sushi s’ha de rentar abans de coure’l. I vàries vegades, després t’ho expliquem.
 • Una olla amb tapa. Per a coure-hi l’arròs. Al Japó i d’altres països orientals, totes les llars acostumen a tenir un aparell elèctric específic per a coure l’arròs. Aquí, a causa de l’augment del consum de sushi, també es comercialitzen arrosseres elèctriques que faciliten la cocció de l’arròs, però no és indispensable tenir-ne una. Amb una olla normal amb tapa (que s’ajusti a l’olla, clar) en tens prou.
 • Una safata gran de parets altes. Et servirà per a estendre l’arròs una vegada l’hagis cuit per a amanir-lo i refredar-lo abans de fer-lo servir per a preparar el sushi. També necessitaràs una espàtula de cuina i un ventall (o un assecador d’aire fred).
 • Vinagre per a sushi. Pots comprar-lo fet, avui en dia a la majoria de supermercats i també a les botigues especialitzades en productes orientals en pots trobar. O també pots fer-lo a casa, només necessites vinagre d’arròs, sal i sucre. Després et donem les proporcions per a fer-lo.

Sushi casolà

Com coure arròs per a sushi, pas a pas

Preparar arròs per a sushi no és difícil, però sí més laboriós que coure un arròs blanc. Però és imprescindible fer-ho bé per a aconseguir tant la textura com el gust que ha de tenir. Som-hi:

 1. Pesa l’arròs. Pesa’l en cru, abans de remullar-lo. És important per a saber quina quantitat d’aigua necessitaràs per a coure’l després. Pots fer-ho amb una balança de cuina o, encara més fàcil, fent servir un got com a mesura.
 2. Renta l’arròs. Deixa’l en remull en un bol amb aigua freda (fes servir millor aigua mineral, així no corres el risc que l’aigua de l’aixeta, si té algun gust, el transmeti a l’arròs). Espera una estona i cola’l. Has de repetir aquest procés fins que l’aigua surti totalment neta. Això es fa per eliminar el midó, i és un pas bàsic per a que després l’arròs tingui la textura ideal per a fer sushi.
 3. Cou l’arròs. Posa a l’olla 2 mides d’aigua mineral per cada mida d’arròs. Encén el foc i cou-lo 16 minuts, amb l’olla tapada. És important que no la destapis. Després, apaga el foc i deixa reposar l’arròs, sense destapar l’olla, 5 minuts més.
 4. Prepara el vinagre per a sushi. Per a fer-ho, has de barrejar 1 part de vinagre d’arròs amb ½ de sucre i ¼ de sal en un cassó, portar-lo al foc i esperar a què el sucre i la sal s’hagin dissolt. Enretira el cassó del foc i passa la barreja a un bol per a accelerar-ne el refredat.
 5. Refreda i amaneix l’arròs. Passat el temps de repòs de l’arròs, estén-lo en una font o safata àmplia, de parets altes, formant una capa fineta d’arròs. Rega’l amb el vinagre per a sushi mentre el vas remenant amb compte amb una espàtula i refredant-lo a la vegada amb un ventall o un assecador.
 6. Prepara el sushi. Quan l’arròs estigui a temperatura ambient, ja pots treballar-lo per a preparar les teves receptes de sushi o makis, com un assortiment de sushi, uns makis de brots verds, crema de formatge i cranc, uns nigiris de salmó o uns onigiris. Un consell: treballa’l amb les mans humides, et serà molt més fàcil.

Més idees pera a un menú japonés

Si t’animes a preparar sushi a casa, aprofita per a crear un menú 100% japonés. T’ho recomanem perquè a més de ser plats molt gustosos, t’ho passaràs bé preparant-los (fins i tot pot participar-hi tota la família, serà divertit).

Per començar, si no t’agrada el peix cru, no hi ha problema. Hi ha moltes varietats de sushi que no porten peix cru i sempre pots provar amb ingredients personalitzats, per exemple substituint el peix d’uns makis per pollastre arrebossat. I pots preparar delícies com aquestes:

 • Verdures o mariscs en tempura. Pastanaga, carbassó, ceba, pebrot… tallats a tires, o gambes, o llagostins. Arrebossa’ls en tempura (hi ha farines especials per a tempura) i fregeix-los en oli ben calent.
 • Fideus d’arròs saltats. Pots acompanyar-los de verdures i hortalisses, o bolets… També hi pots afegir ou remenat, dauets de pernil cuit, pèsols i fins i tot tires de pollastre, porc o vedella saltats.
 • Gyozas. Són les crestes japoneses per excel·lència. Es preparen amb discs de massa d’arròs i es farceixen amb verdures cuinades a la paella, també amb carn de porc, pollastre o vedella, amb bolets… Després es couen al vapor i es poden acabar amb un toc de foc a la paella per a què es torrin una mica.
 • Broquetes de pollastre yakitori. Són broquetes de pollastre (et recomanem que utilitzis cuixes desossades, que són més meloses que el pit) que es fan a la planxa i es pinzellen amb la salsa yakitori mentre es van cuinant. Després, s’hi tira una mica de sèsam pel damunt.
This uses the Divi tabs module, so you can style it however you want using Divi's built in design controls!Pretty nifty eh?
And of course you can add images or whatever you want here too.Tabs are nothing new, but tabs that display inside your mega menu are pretty awesome 🙂
More awesome stuff goes here
More awesome stuff goes here
More awesome stuff goes here