Blog
Com cuinar quinoa

Com cuinar quinoa

Nomen      21/04/2021

De ben segur que ja saps què són els superaliments. Aliments que tenen tantes propietats beneficioses per l’organisme que, una vegada ets conscient de totes les coses bones que són capaços d’aportar, et sentiràs molt culpable si no els inclous de manera habitual en la teva dieta. La quinoa és un d’aquests aliments, com també la cúrcuma, les llavors de lli o de sèsam o les baies de Goji, entre molts d’altres d’una llarga llista.

Per què ens interessa la quinoa per damunt de tots els altres? Perquè és un ingredient amb molts usos a la cuina i fàcil de preparar (tot i que amb algun truc, després te l’expliquem). I també perquè permet cuinar una amplíssima varietat de plats, tant dolços com salats, ja sigui com a ingredient principal o com a acompanyament. De fet, en termes culinaris el ventall de possibilitats de la quinoa s’assembla molt al de l’arròs.

Beneficis de la quinoa

De tota manera, la quinoa en realitat no és un cereal, sinó una llavor. El que els experts en nutrició anomenen pseudoceral. A la seva taula nutricional destaca, per exemple, que un 13% del seu pes són proteïnes i un 69% hidrats de carboni. Però és apta per a diabètics, perquè el seu índex glucèmic és baix. És una gran font d’energia, que s’allibera de forma gradual, té molta fibra i es digereix fàcilment. Més coses?

Proporciona una bona dosi de vitamines (B2 i B3) i minerals com ferro, magnesi, fòsfor, manganès, coure, zinc i potassi. És un aliment sense gluten, per tant apte per a celíacs, i el seu gust neutre el fa molt indicat per a tots els públics, inclosos els nens. Amb tot el que la quinoa pot fer per la teva salut, quan acabis de llegir aquest article aniràs corrent a la cuina a preparar una recepta amb quinoa.

Així es cuina (bé) la quinoa

La quinoa s’ha de coure, com l’arròs o el cuscús. Tot i que cada fabricant marca les seves proporcions de líquid i de quinoa, la norma general és coure la quinoa en el doble o triple de la seva mida en aigua o brou. És a dir, 2-3 mides de líquid per 1 mida de quinoa. Consells bàsics.

  • Afegeix la quinoa al líquid de cocció quan hagi començat a bullir. Pots fer servir aigua mineral (millor que la de l’aixeta, que en algunes zones pot tenir mal gust) o brou d’au, de verdures o de peix, en funció de la recepta i dels ingredients amb que després barregis la quinoa. També pots bullir-la en aigua amb una pastilla de brou concentrat.
  • Tapa la cassola i no la destapis durant els 10 primers minuts (és important no perdre el vapor que es genera durant la cocció). Cou-la a foc mig.
  • Passats els 10 primers minuts, controla la cocció. La quinoa estarà feta quan els grans es tornin transparents i el germen sigui visible (una mena de cueta en espiral). Acostuma a trigar entre 12 i 15 minuts. La textura és lleugerament solta i cruixent.
  • Pots afegir condiments a l’aigua de cocció, com un rajolí d’oli d’oliva, sal, llorer… Però ves amb compte, la quinoa és com una esponja per als gustos, així que hauràs de trobar el punt just.
  • Hi ha persones que, igual com es fa amb l’arròs, torren una mica la quinoa abans de coure-la, uns minuts en una paella amb una mica d’oli d’oliva. Diuen que així es potencia més el seu gust de fruit sec.

Errors comuns al coure quinoa:

  • No seguir les indicacions del fabricant. Moltes vegades s’aconsella esbandir la quinoa abans de coure-la (els grans estan coberts d’una capa d’una substància amargant, anomenada saponina, tot i que molts fabricants ja sotmeten la quinoa a un rentat previ a la seva comercialització i aquest pas no és necessari).
  • Passar-se de cocció. El fet de no controlar massa bé quin és el punt òptim de cocció fa que moltes persones optin per allargar el temps que bullen la quinoa. Error. Així només s’aconsegueix una pasta tova, gomosa i sense cap gràcia. Un engrut, vaja.
  • Rentar-la sota l’aixeta després de coure-la. No cal, només aconseguiràs treure-li gust. Deixa-la reposar uns minuts i després separa-la una mica amb una forquilla.
  • Cuinar-ne molta quantitat. Una tasseta sembla tan poc… però com l’arròs, la quinoa creix amb la cocció, tingues-ho amb compte. Si tot i això ja has cuinat quinoa de més, no et preocupis. Si la guardes bé en un recipient hermètic es conservarà fins a 4 dies a la nevera. I sí, també la pots congelar i tenir-la cuita per a qualsevol altre dia.

Plats amb quinoa

Quins plats preparar amb quinoa

La llista és llarga, però per a que et facis una idea, amb quinoa pots preparar des d’una amanida freda (com faries una de pasta, però amb quinoa) com aquesta amb carbassó, feta i tomàquet o una guarnició per a qualsevol recepta de carn, peix o verdures (fixa’t en aquest saltat de verdures asiàtiques). Per a fer un acompanyament amb quinoa, una bona idea és barrejar-la amb arròs llarg (a Nomen hem pensat en tot i t’oferim un producte especial per a aquest ús, Les teves receptes per acompanyar amb quinoa). Però també pots cuinar altres tipus de plats, en què la quinoa és la protagonista, com unes croquetes amb fruits secs (sí, croquetes de quinoa), hamburgueses vegetals on la quinoa es barreja amb llegums per substituir la carn picada i fins i tot deliciosos postres com els que t’ensenyem a preparar en el post “2 postres delicioses amb quinoa”.

Quinoa, una opció per als que tenen poc temps

Sí, perquè ja veus que només necessita 15 minuts per estar a punt. I després la pots acompanyar amb carn, peix, llegums, vegetals… I si tot i això et sembla massa temps, pots recórrer als gotets d’arròs amb quinoa, que només necessiten 1 minut de microones per estar a punt per menjar.

Comparteix-ho!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *