De ben segur que ja saps què són els superaliments. Aliments que tenen tantes propietats beneficioses per l’organisme que, una vegada ets conscient de totes les coses bones que són capaços d’aportar, et sentiràs molt culpable si no els inclous de manera habitual en la teva dieta. La quinoa és un d’aquests aliments, com també la cúrcuma, les llavors de lli o de sèsam o les baies de Goji, entre molts d’altres d’una llarga llista.
Per què ens interessa la quinoa per damunt de tots els altres? Perquè és un ingredient amb molts usos a la cuina i fàcil de preparar (tot i que amb algun truc, després te l’expliquem). I també perquè permet cuinar una amplíssima varietat de plats, tant dolços com salats, ja sigui com a ingredient principal o com a acompanyament. De fet, en termes culinaris el ventall de possibilitats de la quinoa s’assembla molt al de l’arròs.
De tota manera, la quinoa en realitat no és un cereal, sinó una llavor. El que els experts en nutrició anomenen pseudoceral. A la seva taula nutricional destaca, per exemple, que un 13% del seu pes són proteïnes i un 69% hidrats de carboni. Però és apta per a diabètics, perquè el seu índex glucèmic és baix. És una gran font d’energia, que s’allibera de forma gradual, té molta fibra i es digereix fàcilment. Més coses?
Proporciona una bona dosi de vitamines (B2 i B3) i minerals com ferro, magnesi, fòsfor, manganès, coure, zinc i potassi. És un aliment sense gluten, per tant apte per a celíacs, i el seu gust neutre el fa molt indicat per a tots els públics, inclosos els nens. Amb tot el que la quinoa pot fer per la teva salut, quan acabis de llegir aquest article aniràs corrent a la cuina a preparar una recepta amb quinoa.
La quinoa s’ha de coure, com l’arròs o el cuscús. Tot i que cada fabricant marca les seves proporcions de líquid i de quinoa, la norma general és coure la quinoa en el doble o triple de la seva mida en aigua o brou. És a dir, 2-3 mides de líquid per 1 mida de quinoa. Consells bàsics.
La llista és llarga, però per a que et facis una idea, amb quinoa pots preparar des d’una amanida freda (com faries una de pasta, però amb quinoa) com aquesta amb carbassó, feta i tomàquet o una guarnició per a qualsevol recepta de carn, peix o verdures (fixa’t en aquest saltat de verdures asiàtiques). Per a fer un acompanyament amb quinoa, una bona idea és barrejar-la amb arròs llarg (a Nomen hem pensat en tot i t’oferim un producte especial per a aquest ús, Les teves receptes per acompanyar amb quinoa). Però també pots cuinar altres tipus de plats, en què la quinoa és la protagonista, com unes croquetes amb fruits secs (sí, croquetes de quinoa), hamburgueses vegetals on la quinoa es barreja amb llegums per substituir la carn picada i fins i tot deliciosos postres com els que t’ensenyem a preparar en el post “2 postres delicioses amb quinoa”.
Sí, perquè ja veus que només necessita 15 minuts per estar a punt. I després la pots acompanyar amb carn, peix, llegums, vegetals… I si tot i això et sembla massa temps, pots recórrer als gotets d’arròs amb quinoa, que només necessiten 1 minut de microones per estar a punt per menjar.