Ingredients:
1 quilo de ceba tallada a juliana
2 quilos de tomàquet pera madur
1/2 caps d’all
1 branqueta de farigola
Posem en una cassola el mig cap d’all pelat i laminat, un cop daurats afegim la ceba a juliana, la farigola i anem fregint a foc no gaire fort fins que queda ben caramel·litzada, mentre es va coent la ceba, netegem els tomàquets, els traiem el pedicle, els fem una creu a la part superior i els disposem en una safata.
Un cop tots els tomàquets preparats, els escaldem durant un minut depenent del madurs que estan, transcorregut el temps els pelem, els tallem a quarts i els traiem els cors reservant només la polpa del tomàquet.
Un cop tinguem tot el tomàquet net i la ceba ben caramel·litzada ho ajuntem i seguim cuinant fins que el tomàquet quedi ben caramel·litzat vigilant constantment per evitar que se’ns enganxi. Quan ja estigui tot ben cuinat, rectifiquem de sal i sucre, ho triturem bé i ho passem per un colador de malla no molt fi, el reservem i ho deixem refredar a la nevera.
Aquesta recepta és vàlida per a qualsevol tipus de marisc!
Ingredients:
1 quilo de galeres
1/2 quilo de ceba a juliana
1 bulb de fonoll
1 quilo de tomàquet madur
8 dents d’all
100 ml de brandi
100 ml de vi blanc
3 o 4L d’aigua
En una cassola gran sofregim en abundant oli els alls gebrats en beina, un cop daurats afegim la ceba i el fonoll tallat a juliana, sofregim i quan estigui ben daurat afegim el brandi i el vi blanc, quan s’hagi evaporat l’alcohol afegim els tomàquets tallats en 8 i cuinem bé fins que caramel·litzi bé.
D’altra banda, tallem les galeres en trossos petits i els disposem en una safata de forn amb oli i el coem a 180 ºC durant uns 20/30 minuts fins que quedi ben daurat, però sense estar cremat.
Ajuntem en una olla alta amb bona capacitat l’aigua, la bresa, les galeres i el greix de les safates de torrar les galeres i que arrenqui el bull des fred, quant comença a bullir deixem 25 minuts d’ebullició i 30 minuts de repòs sense foc, transcorregut el temps colem pel xinès fi i reduïm.
En una paella posem un raig d’oli d’oliva, o marquem els llagostins volta i volta sense passar-los de cocció i els retirem en un plat. En la mateixa paella, i amb el suc que han deixat anar els llagostins afegirem les sípies petites, els calamars i les anelles de calamar. Ofegarem una mica i afegim el sofregit de tomàquet i tot seguit el vi blanc.
Un cop evaporat l’alcohol nacarem l’arròs bomba Nomen. Transcorregut 1 minut, afegirem la salsa de galera calenta i deixarem bullir a foc fort durant 5 minuts. Afegirem els pèsols verds i després baixarem a foc mitjà durant 10 minuts més. 2 minuts abans d’acabar la cocció afegirem els llagostins que tenim marcats i els musclos que prèviament hem obert al vapor deixant-los amb una sola closca. Transcorregut el temps, deixarem reposar de 3 a 5 minuts i servirem.