L’arròs és el gran comodí de la cuina. Perquè hi ha pocs aliments que tinguin la capacitat de convertir-se en l’ingredient principal d’una recepta (com fa l’arròs en una paella, en els arrossos caldosos o en el risotto) o quedar-se en un segon pla i acompanyar altres preparacions, com una guarnició perfecta.
Avui parlarem d’aquest segon rol de l’arròs, l’arròs que anomenem blanc, perquè simplement és cuit, res més. És l’arròs ideal per a acompanyar plats de carn o de peix, la base de l’arròs a la cubana, dels saltats d’arròs… A priori, sembla que no ha de ser difícil de fer, però una vegada t’hi poses, sorgeixen les preguntes i els problemes. Quanta aigua li poso? Oli sí o no? I la sal? El poso quan l’aigua ja bulli o en fred? El remeno? No el remeno? Tapo la cassola?
Moltes preguntes que resoldrem en aquest post. Tot i que ja t’ho avancem: no existeix una única fòrmula perfecta per fer arròs blanc. Depèn de l’arròs que facis servir, de si el vols molt solt o més pastós… i al final, cada cuiner el fa a la seva manera.
A grans trets, hi ha dos grans tipus d’arròs: el de gra llarg (basmati, salvatge, thai…) i el de gra curt o rodó (bomba, carnaroli, arbori…). Tots es poden coure per a fer arròs blanc, sí, però el resultat no és el mateix i el gust, tampoc.
Per començar, l’arròs llarg sol tenir menys contingut en midó, fet pel qual, de manera natural acostuma a quedar més solt. Això significa que l’arròs curt sempre quedarà pastós? No, si abans de coure’l el rentes per eliminar-ne el midó “sobrant” o el cous en molta aigua.
Aquesta és la manera més bàsica de coure l’arròs blanc. Però no l’única. Alguns cuiners, per exemple, torren l’arròs en oli primer i després li afegeixen l’aigua en fred i el fan bullir.
– Amb all. Pela un parell d’alls i sofregeix-los en l’oli abans d’afegir l’aigua. Després, pots enretirar-los o no. També pots afegir-los en cru quan l’aigua estigui bullint.
– Amb ceba. També li dona un gust deliciós a l’arròs blanc. Pela mitja ceba i afegeix-la sencera a l’aigua. Deixa-la dins la cassola fins el moment d’afegir-hi l’arròs (o deixa-la, si no et molesta després trobar-la entre l’arròs blanc).
– Amb llorer. Afegeix una fulla de llorer seca a l’aigua de cocció de l’arròs.
– Amb brou. Substitueix l’aigua per brou (pot ser de verdures, de pollastre o de carn) i veuràs com de gustós et queda l’arròs. També pots afegir una pastilla de brou concentrat a l’aigua, però llavors ves amb compte amb la sal, aquests tipus de concentrats en solen portar molta.
Amb l’arròs precuinat de Nomen, que es presenta en còmodes vasets i només necessita 1 minut de microones per estar a punt per menjar. Els tens d’arròs rodó, d’arròs basmati, d’arròs integral, d’arròs integral amb verdures i llavors i d’arròs integral amb quinoa.