Blog
Com fer arròs blanc

Com es fa l’arròs blanc?

L’arròs és el gran comodí de la cuina. Perquè hi ha pocs aliments que tinguin la capacitat de convertir-se en l’ingredient principal d’una recepta (com fa l’arròs en una paella, en els arrossos caldosos o en el risotto) o quedar-se en un segon pla i acompanyar altres preparacions, com una guarnició perfecta.

Avui parlarem d’aquest segon rol de l’arròs, l’arròs que anomenem blanc, perquè simplement és cuit, res més. És l’arròs ideal per a acompanyar plats de carn o de peix, la base de l’arròs a la cubana, dels saltats d’arròs… A priori, sembla que no ha de ser difícil de fer, però una vegada t’hi poses, sorgeixen les preguntes i els problemes. Quanta aigua li poso? Oli sí o no? I la sal? El poso quan l’aigua ja bulli o en fred? El remeno? No el remeno? Tapo la cassola?

Moltes preguntes que resoldrem en aquest post. Tot i que ja t’ho avancem: no existeix una única fòrmula perfecta per fer arròs blanc. Depèn de l’arròs que facis servir, de si el vols molt solt o més pastós… i al final, cada cuiner el fa a la seva manera.

Consells previs per a cuinar arròs blanc

A grans trets, hi ha dos grans tipus d’arròs: el de gra llarg (basmati, salvatge, thai…) i el de gra curt o rodó (bomba, carnaroli, arbori…). Tots es poden coure per a fer arròs blanc, sí, però el resultat no és el mateix i el gust, tampoc.

Per començar, l’arròs llarg sol tenir menys contingut en midó, fet pel qual, de manera natural acostuma a quedar més solt. Això significa que l’arròs curt sempre quedarà pastós? No, si abans de coure’l el rentes per eliminar-ne el midó “sobrant” o el cous en molta aigua.

Pas a pas per cuinar arròs blanc de la manera més senzilla

  1. Utilitza una cassola suficientment gran per a l’arròs que vols coure. Si n’esculls una de petita, el més probable és que l’arròs quedi empastat perquè no tindrà prou espai per “ballar” dins l’aigua.
  2. Posa l’aigua a la cassola (el doble d’aigua que d’arròs), afegeix un rajolí d’oli i sal. Espera a què l’aigua bulli.
  3. Afegeix l’arròs a la cassola quan l’aigua borbollegi, remena una mica amb una cullera de fusta i deixa’l coure 3 minuts a foc fort.
  4. Abaixa el foc a una temperatura mitjana i cou l’arròs uns 10 minuts més, tapat (el temps total dependrà de l’arròs que utilitzis, fixa’t en les instruccions de l’envàs).
  5. Tasta el punt de cocció de l’arròs. Si consideres que encara és una mica massa dur, cou-lo uns minuts més. Però tingues en compte que si el faràs servir de seguida, calent, la seva propia calor el seguirà coent una mica després d’haver-lo enretirat del foc.
  6. Escorre l’arròs en un colador i serveix-lo. Però si el vols per a una amanida o l’estàs cuinant amb antelació, millor que el rentis sota l’aixeta de l’aigua freda per a detenir-ne la cocció.

Aquesta és la manera més bàsica de coure l’arròs blanc. Però no l’única. Alguns cuiners, per exemple, torren l’arròs en oli primer i després li afegeixen l’aigua en fred i el fan bullir.

Algunes receptes amb arròs blanc:

Com donar més gust al teu arròs blanc:

Amb all. Pela un parell d’alls i sofregeix-los en l’oli abans d’afegir l’aigua. Després, pots enretirar-los o no. També pots afegir-los en cru quan l’aigua estigui bullint.

Amb ceba. També li dona un gust deliciós a l’arròs blanc. Pela mitja ceba i afegeix-la sencera a l’aigua. Deixa-la dins la cassola fins el moment d’afegir-hi l’arròs (o deixa-la, si no et molesta després trobar-la entre l’arròs blanc).

Amb llorer. Afegeix una fulla de llorer seca a l’aigua de cocció de l’arròs.

Amb brou. Substitueix l’aigua per brou (pot ser de verdures, de pollastre o de carn) i veuràs com de gustós et queda l’arròs. També pots afegir una pastilla de brou concentrat a l’aigua, però llavors ves amb compte amb la sal, aquests tipus de concentrats en solen portar molta.

Com fer arròs blanc en només 1 minut

Amb l’arròs precuinat de Nomen, que es presenta en còmodes vasets i només necessita 1 minut de microones per estar a punt per menjar. Els tens d’arròs rodó, d’arròs basmati, d’arròs integral, d’arròs integral amb verdures i llavors i d’arròs integral amb quinoa.

This uses the Divi tabs module, so you can style it however you want using Divi's built in design controls!Pretty nifty eh?
And of course you can add images or whatever you want here too.Tabs are nothing new, but tabs that display inside your mega menu are pretty awesome 🙂
More awesome stuff goes here
More awesome stuff goes here
More awesome stuff goes here